ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница Снимка: © Getty Images

11 юли вече е Международният ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница от 1995 г. Общото събрание на ООН прие резолюцията за това в четвъртък в Ню Йорк. Първото отбелязване на трагичните събития отпреди 30 години ще е още тази година.

84 държави гласуваха "за" и България е една от тях. Както се очакваше, десетки страни се въздържаха при вота. Сред тях са Гърция, Словакия и Кипър. "Против" гласуваха 19 държави, след които Куба, Беларус, Сирия и Унгария - тя е единствената страна от ЕС в тази компания.

Три от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Съединените щати, Великобритания и Франция - подкрепиха резолюцията, докато другите две - Русия и Китай - гласуваха против.

С приетия текст 11 юли се обявява за "Международен ден за размисъл и възпоменание на геноцида в Сребреница през 1995 г.", който ще се отбелязва ежегодно.

Избиването на около 8000 босненски мюсюлмани през 1995 г., след като безопасната зона на ООН в Сребреница е превзета от босненските сърби. И до днес част от оцелелите близки продължават да се молят телата, които все още не са намерени, да бъдат открити, за да ги погребат и да се простят с тях. Това се смята за едно от най-тежките зверства в Европа след Втората световна война.

Резолюцията, предложена от Германия и Руанда, беше приета въпреки кампанията, подета от Сърбия против това решение. Белград и босненските сърби отричат, че ​​клането представлява геноцид и твърдят, че резолюцията заклеймява страната като "геноцидна нация" - въпреки че това не е споменато никъде в гласувания текст.

Сръбският президент Александър Вучич призова държавите членки да гласуват против резолюцията, като заяви, че тя е "силно политизирана" и няма да допринесе за помирението в Босна и региона, а по-скоро ще отвори стари рани.

„Тази резолюция ще отвори кутията на Пандора, ще се сблъскате с десетки подобни резолюции по въпроса за геноцида“, предупреди той.

Докато чакаше резултатите от гласуването, Вучич държеше сръбското знаме и прие новината емоционално. Видеоклипове в социалните мрежи показват изнервената му реакция.

Още по темата:

"Живата рана на Балканите" - Сребреница, отново вещае конфликт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024