Опонентите на Русия обвиниха ФИФА в половинчати действия и казаха: Няма да има мачове Снимка: © Getty Images

ФИФА нареди на Русия да се състезава без химна и знамето си, на неутрална територия и под названието "Футболен съюз на Русия". Решението, свързано с инвазията в Украйна, бе разкритикувано от мнозина, които определиха действията на организацията като компромисни и половинчати.

Няколко държави вече обявиха, че отказват да играят срещу руснаците - сред тях са Англия, Уелс, Полша, Чехия и Швеция.

Президентът на Полската футболна асоциация Цезари Кулеша бе категоричен - независимо от санкциите на ФИФА, мачът между двете държави от плейофите за Световното първенство през 2022 няма да се проведе:

"Не смятаме да участваме в тази игра. Нашата позиция остава същата: полският национален отбор няма да играе срещу Русия, независимо от името на техния състав."

По програмата двете страни трябва да се изправят една срещу друга през март, а победителят да играе с Швеция или Чехия. Голямата звезда и капитан на отбора, Роберт Левандовски подкрепи тези думи:Опонентите на Русия обвиниха ФИФА в половинчати действия и казаха: Няма да има мачове

"Това е правилното решение! Не мога да си представя да играя мач с руския национален отбор в ситуация, в която въоръжената агресия в Украйна продължава. Руските футболисти и фенове не са отговорни за това, но не можем да се преструваме, че нищо не се случва."

Президентът на шведската федерация Карл-Ерик Нилсон също обяви пред Fotbollskanalen, че не е "удовлетворен" от решението на ФИФА.

"Мнението ни днес не е различно и ситуацията в Украйна не се е променила само защото получихме това съобщение от ФИФА. Искаме да говорим с Полша и Чехия, за да предоставим обща позиция, но очаквахме по-остра реакция. Нашата щеше да е такава."

Предстои и Европейско първенство при жените в Англия през юли, където Русия попада в група с Швеция, Нидерландия и Швейцария.

В неделя ФИФА заяви, че дискусиите продължават и не изключи допълнителни наказания, сред които и отнемане на право за участие в предстоящите турнири:

"Искаме да отново да осъдим използването на сила от Русия при инвазията на Украйна," гласи тяхната позиция.

"Насилието никога не е решение и ФИФА изразява дълбока солидарност към всичко хора, засегнати от случващото се. Ще продължим диалога си с МОК, УЕФА и други спортни организации, за да определим допълнителни мерки или санкции, включително потенциално изключване от надпревари. Това ще се случи, ако ситуацията не се подобри бързо в близкото бъдеще."



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024