Снимка: © Специализиран съд

Бившият финансов министър Симеон Дянков, бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков и съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев бяха обявени за невинни от Специализирания наказателен съд по делото за продажба на миноритарния държавен дял акции в EVN. Това е окончателното решение на съдия Вилислава Ангелова.

Оправдани са и експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, което означава, че нито един подсъдим не получи присъда.

Делото отива в Апелативен специализиран съд.

Делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри за продажбата на 33% от собствеността в EVN беше ускорено изненадващо от Специализирания съд. След 14-часово заседание миналата седмица прокуратурата поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" и пледира за ефективна присъда "между 3 и 10 години", без да посочват конкретен размер на наказанието. Освен това съдебният състав заличи ключови свидетели.

Разследването по случая EVN започна през лятото на 2016 г., като влезе в съда в края на 2017 г. след първоначално връщане заради слабости в обвинителния акт. По същество то започна да се гледа през 2019. Прокуратурата твърди, че сделката за продажба на 33-процентовия държавен дял в енергийната компания е станала на занижена цена. Сделката е проведена публично през фондовата борса през 2011 г. 

Днес Иво Прокопиев каза, че прокуратурата по принцип е против приватизацията в енергетиката и "не я харесва, не я одобрява", защото чрез продажбата на миноритарните дялове в ЕРД се накърняват стратегическите интереси на държавата и се застрашава националната сигурност.

"От продажбата на миноритарните дялове държавата е получила значителни финансови средства в много труден момент и е намалила бюджетния си дефицит, тогава когато е било най-важно. Постъпилите приходи са били трикратно повече от планираните. Предприятията са си живи и здрави и до днес са едни от най-големите работодатели в страната", съобщи той.

Прокопиев представи аргументи, цитирайки данни за предприятията, в които държавата запази изцяло "стратегическия" си интерес и 100% акционерен контрол през 2010 г. Става въпрос за БЕХ, НЕК, "Топлофикация" София и ТЕЦ "Марица Изток" 2, които са с общо над 1.5 млрд. загуби и над 9 млрд. задължения за последните 10 години.

"За тези десетки милиарди обаче няма разследвания. И без да се прилагат някакви сложни методи за оценка, с просто око се вижда, че тези дружества са тежко декапитализирани", каза съиздателят на "Дневник" и "Капитал".

"Т.нар. "Дело ЕВН" е част от продължаващ с години систематичен натиск върху редакционната позиция на "Капитал" и "Дневник" и върху мен като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България", каза Прокопиев и призова той и останалите подсъдими да бъдат оправдани.

Трайчо Трайков коментира, че решението за продажба на държавния дял от EVN е било "добро решение на правителството".

"Същото решение по абсолютно идентичен начин на два пъти е изпълнил в рамките на следващата календарна година моят наследник на министерския пост при приватизацията на миноритарните пакети на ЧЕЗ и "Енергопро" през Българската фондова борса", каза той и допълни, че и в двата случая цените са по-ниски от тези при продажбата на дяла от EVN.

"Както разбрахме от прокурора, претенции по тези две сделки няма и няма да има - и с основание. Трите процедури са извършени по силата на едно и също решение на МС, по един и същ механизъм от един и същ орган - подчинената на МС Агенция за следприватизационен контрол, с един и същ изпълнителен директор (сега министър), назначен от МС и с един и същ Надзорен съвет, с назначени от Народното събрание представители на всички парламентарни сили", добави Трайков.

Симеон Дянков също призова да бъде оправдан, като каза, че е работил "в интерес на България". 

Дянков и Трайков бяха привлечени като обвиняеми в качеството си на министри от кабинета "Борисов 1", а Иво Прокопиев беше уличен за съучастие на бившия финансов вицепремиер, като "умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията". Аргументът на прокуратурата е, че през 2011 г. сделката е направена на по-ниска цена от пазарната цена.

Всички обвиняеми отрекоха преди седмица да са извършили каквото и да е престъпление. Единствен Прокопиев тогава коментира искането на прокуратурата: "Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения - изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък, е силна защита и справедлива съдебна присъда".

След решението на съда, който реши да оправдае шестимата подсъдими, главният прокурор Иван Гешев коментира в  Иван Гешев вече има профил в Twitter че държавното обвинение е загубило битката, но ще спечели войната.

"Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот", написа той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед