Снимка: © Специализиран съд

Бившият финансов министър Симеон Дянков, бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков и съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев бяха обявени за невинни от Специализирания наказателен съд по делото за продажба на миноритарния държавен дял акции в EVN. Това е окончателното решение на съдия Вилислава Ангелова.

Оправдани са и експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, което означава, че нито един подсъдим не получи присъда.

Делото отива в Апелативен специализиран съд.

Делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри за продажбата на 33% от собствеността в EVN беше ускорено изненадващо от Специализирания съд. След 14-часово заседание миналата седмица прокуратурата поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" и пледира за ефективна присъда "между 3 и 10 години", без да посочват конкретен размер на наказанието. Освен това съдебният състав заличи ключови свидетели.

Разследването по случая EVN започна през лятото на 2016 г., като влезе в съда в края на 2017 г. след първоначално връщане заради слабости в обвинителния акт. По същество то започна да се гледа през 2019. Прокуратурата твърди, че сделката за продажба на 33-процентовия държавен дял в енергийната компания е станала на занижена цена. Сделката е проведена публично през фондовата борса през 2011 г.

Днес Иво Прокопиев каза, че прокуратурата по принцип е против приватизацията в енергетиката и "не я харесва, не я одобрява", защото чрез продажбата на миноритарните дялове в ЕРД се накърняват стратегическите интереси на държавата и се застрашава националната сигурност.

"От продажбата на миноритарните дялове държавата е получила значителни финансови средства в много труден момент и е намалила бюджетния си дефицит, тогава когато е било най-важно. Постъпилите приходи са били трикратно повече от планираните. Предприятията са си живи и здрави и до днес са едни от най-големите работодатели в страната", съобщи той.

Прокопиев представи аргументи, цитирайки данни за предприятията, в които държавата запази изцяло "стратегическия" си интерес и 100% акционерен контрол през 2010 г. Става въпрос за БЕХ, НЕК, "Топлофикация" София и ТЕЦ "Марица Изток" 2, които са с общо над 1.5 млрд. загуби и над 9 млрд. задължения за последните 10 години.

"За тези десетки милиарди обаче няма разследвания. И без да се прилагат някакви сложни методи за оценка, с просто око се вижда, че тези дружества са тежко декапитализирани", каза съиздателят на "Дневник" и "Капитал".

"Т.нар. "Дело ЕВН" е част от продължаващ с години систематичен натиск върху редакционната позиция на "Капитал" и "Дневник" и върху мен като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България", каза Прокопиев и призова той и останалите подсъдими да бъдат оправдани.

Трайчо Трайков коментира, че решението за продажба на държавния дял от EVN е било "добро решение на правителството".

"Същото решение по абсолютно идентичен начин на два пъти е изпълнил в рамките на следващата календарна година моят наследник на министерския пост при приватизацията на миноритарните пакети на ЧЕЗ и "Енергопро" през Българската фондова борса", каза той и допълни, че и в двата случая цените са по-ниски от тези при продажбата на дяла от EVN.

"Както разбрахме от прокурора, претенции по тези две сделки няма и няма да има - и с основание. Трите процедури са извършени по силата на едно и също решение на МС, по един и същ механизъм от един и същ орган - подчинената на МС Агенция за следприватизационен контрол, с един и същ изпълнителен директор (сега министър), назначен от МС и с един и същ Надзорен съвет, с назначени от Народното събрание представители на всички парламентарни сили", добави Трайков.

Симеон Дянков също призова да бъде оправдан, като каза, че е работил "в интерес на България".

Дянков и Трайков бяха привлечени като обвиняеми в качеството си на министри от кабинета "Борисов 1", а Иво Прокопиев беше уличен за съучастие на бившия финансов вицепремиер, като "умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията". Аргументът на прокуратурата е, че през 2011 г. сделката е направена на по-ниска цена от пазарната цена.

Всички обвиняеми отрекоха преди седмица да са извършили каквото и да е престъпление. Единствен Прокопиев тогава коментира искането на прокуратурата: "Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения - изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък, е силна защита и справедлива съдебна присъда".

След решението на съда, който реши да оправдае шестимата подсъдими, главният прокурор Иван Гешев коментира в Иван Гешев вече има профил в Twitter че държавното обвинение е загубило битката, но ще спечели войната.

"Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот", написа той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката