Оръжие за Украйна: Кой какво дава в момента? Снимка: © Getty Images

Темата за въоръжаването на Украйна от Запааа, като жест на подкрепа в отбраната ѝ срещу агресора Русия, не слиза от медиите, от началото на войната.

Тази седмица, за съжаление, Киев не успя получи от така чаканите германски танкове Leopard 2 заради ветото на Германия, която освен че контролира собствения си арсенал, трябва да одобри и даренията от други държави, които притежават германските бойни машини заради патента. Въпреки че натискът върху страната беше голям, Олаф Шолц и неговият екип засега отлагат окончателното взимане на решение.

Междувременно немското издание "Spiegel" направи изчерпателен списък с военната помощ, която Киев получава към момента.

САЩ
Съединените щати наскоро обявиха още доставки на оръжия за Украйна на стойност 2,5 млрд. долара. По данни на Министерството на отбраната в последния пакет от помощи са включени още 59 бронирани машини Bradley, 90 бронирани машини Stryker, системи за противовъздушна отбрана Avenger и хиляди боеприпаси.

Общата военна помощ на страната за Киев от началото на руската война е на стойност над 26,7 млрд. долара

Британският танк Challenger 2

Великобритания
Само няколко дни след като обяви доставката на тежките бойни танкове Challenger 2 за Украйна, Лондон увеличи допълнително военната помощ за Киев. Британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че ще изпрати 600 ракети Brimstone. Това са ракети "въздух-повърхност", предназначени за използване срещу бронирани превозни средства и танкове. Така Великобритания се нарежда втора в списъка с най-щедри доставчици на оръжие за Украйна.

Обща военна помощ на страната за Киев от началото на руската война: около 2,6 млрд. евро

Франция
Париж иска да изпрати на Украйна около 30 бронирани разузнавателни машини AMX-10 RC. Все още обаче не е ясно кога и колко от автомобилите ще бъдат доставени.

Полша
Полша обещава на Киев зенитни оръдия и боеприпаси в нов пакет. Наскоро обаче президентът Анджей Дуда обяви, че страната е готова да предостави 14 от своите над 200 танка Leopard на Украйна, а премиерът Матеуш Моравецки посочи, че може да ги достави дори и ако Берлин продължи да упорства срещу това.

Канада
Канада е предоставила 200 бронетранспортьора. Доставката е част от обявения през ноември пакет за военна помощ на стойност около 343 млн. евро.

Общо Канада е обещала военна помощ на Киев на стойност 920 милиона евро, която включва бронирани автомобили, гаубици, зимни дрехи, дронове с камери и боеприпаси.

Германия
В началото на януари германското правителство се съгласи да достави на Украйна в близките месеци 40 бойни машини на пехотата Marder и противовъздушни ракети Patriot. Освен това, според новоназначения министър на отбраната Борис Писториус, до февруари ще бъдат доставени още 7 зенитни танка Gepard, така че Украйна ще разполага с 37 такива.

През следващите седмици ще бъдат доставени още управляеми ракети Iris-T SLM, а през пролетта - още една цялостна система Iris-T SLM.

Обща военна помощ на страната за Киев от началото на руската война: 3,3 млрд. евро

Швеция
Швеция иска да предостави на Украйна артилерийската система Archer. Колко от наличните съоръжения ще бъдат доставени обаче остава неясно. Според ръководителя на правителството Улф Кристерсон Швеция също така планира да изпрати 50 бойни машини на пехотата CV-90 и противотанкови оръжия NLAW. С планираните доставки Швеция се отклонява от първоначалната си позиция да не доставя оръжия на страна във война.

Нидерландия
Нидерландия обяви, че се присъединява към "проект за сътрудничество със САЩ и Германия" за съвместна доставка на системи за противовъздушна отбрана Patriot. В него са включени 2 ракетни установки, както и ракети. Нидерландия също така ще се заеме с обучението на украински войници и ще предостави 100 превозни средства, оборудвани със зенитни оръдия.

Дания
Дания е дарила на Украйна 19 самоходни гаубици "Цезар" френско производство. Киев е поискал артилерията въпреки някои технически предизвикателства, съобщи датското министерство на отбраната. Въпреки това досега в Копенхаген са доставени само някои от поръчаните гаубици от Франция.

Финландия
Хелзинки обеща на Киев допълнителна военна помощ на стойност 400 млн. евро. Според финландския министър на отбраната Микко Савола това включва тежка артилерия и боеприпаси. Това е най-голямата военна подкрепа от страна на Финландия досега.

Общата стойност на предишната военна помощ е 190 милиона евро. Хелзинки също така е принципно готова да достави няколко танка Leopard, ако, разбира се, Берлин допусне това.

Естония, Латвия и Литва
Нито една от трите балтийски държави не разполага със собствени бойни танкове. Според естонското правителство обаче Естония вече е обявила доставка на отбранително оборудване на обща стойност около 113 млн. евро, включително противотанкови оръжия и боеприпаси. Пакетът увеличава военната помощ на Естония за Украйна на 370 милиона евро "или малко над 1% от брутния вътрешен продукт" на страната.

Междувременно Латвия планира да предостави на въвлечената във война страна противовъздушни ракети Stinger, два хеликоптера и дронове като част от новообявен пакет. Литва е обещала на Киев зенитни оръдия и два хеликоптера.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Издирват 20-годишен студент от Пловдив

Полицията издирва 20-годишния студент Мартин Георгиев, изчезнал безследно в Стара Загора

12:21 - 28.01.2023

Западните танкове и предимствата, които Украйна ще получи с тях

Украйна много скоро ще има нови попълнения към арсенала си. Какво означават те на фронта?

12:00 - 28.01.2023

Макрон ще "продължи да говори" с Русия въпреки критиките

Макрон е един от малкото западни лидери, които все още си говорят с Москва.

10:20 - 28.01.2023

Протести в САЩ след нов случай на брутално полицейско насилие

В смущаващо видео се вижда как полицаи удрят 29-годишния афроамериканец Тайър Никълс, който впоследствие умира от раните си

09:06 - 28.01.2023

"Януари" на Андрей Паунов - между черното и бялото, известното и неизвестното

Самуел Финци го описва като месецът на замръзнало положение от 30 г.

07:57 - 28.01.2023

Млада жена от Варна е убита и захвърлена в стара септична яма от приятеля си

Полицията във Варна разкри тежко престъпление, докато НС умуваше над Закона за защита от домашно насилие

18:36 - 27.01.2023

ДБ и ПП поведоха битка срещу пренаписания Изборен кодекс в КС

71 депутати атакуваха обезсмислянето на машинния вот

18:12 - 27.01.2023

Nexo отрече да дължи пари на НАП и уличи министъра на финансите в манипулация

Компанията вече е платила дължимото ДДС и е с чисто досие в НАП към днешна дата

17:32 - 27.01.2023