Осъдената Десислава Иванчева ще участва в парламентарните избори Снимка: © Булевард България

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която се намира под домашен арест, ще се кандидатира за депутат на предстоящите парламентарни избори. Тя ще участва във вота с партия Общество за Нова България и неправителствената организация „Зелен Младост“.

Иванчева обяви новината в своя профил във Facebook, където съобщи, че двете организации скоро ще представят обща платформа.

„Самата аз винаги съм имала резерви към политическите партии. Но отдавна разбрах, че системата е изградена така, че за да я променим, трябва да имаме политическо участие. В последните месеци получавах обаждания, покани и проведох доста разговори с представители на опозиционни партии, обсъждахме съвместно участие в предстоящите парламентарни избори. Прегледах в детайли устави, разговаряхме за идеи и възможни промени. Обсъждахме как обществото да си отвоюва родината от шепата феодали, на които сме се превърнали в крепостни селяни. Тези разговори се оказаха плодотворни“, написа тя.

Иванчева добави още, че платформата на Общество за Нова България е „близка“ до каузите ѝ.

„В личен план бях в дилема дали да не се концентрирам върху делото и битката да докажа невинността си, за да си върна свободата. Но в главата ми още кънтят думите на Гешев, че сготвянето и унищожаването на личността Иванчева „е с политически залог”. Това ме кара да продължа да участвам в разплитането на политически възел, защото само ако се завърне демокрацията, ще мога да се надявам да получа справедливост", написа тя.

Иванчева бе арестувана за искане на подкуп от строителен предприемач през 2018 и бе осъдена на 20 години затвор. След това присъдата ѝ бе намалена на 8 години на втора инстанция, а скоро процесът ще се гледа на трета инстанция. В момента бившият независим кмет на „Младост“ е под домашен арест. Тя бе и кандидат за кмет на София през 2019 г.

„В момента везните на Темида са в ръцете на мафията, с тях мерят кюлчета и пачки, а със свалената й превръзка са закрити очите и ушите на съдиите. За да не чуват защитни пледоарии, да не виждат доказателства, а да отсъждат под диктовка и обаждания от джипки и сараи. Зная, че някои от вас ще ме критикуват за решението и затова искам да ви обещая: Винаги ще си остана обикновен гражданин и ще се боря за каузите, към които се стремим с моите съкварталци, а и намерихме сподвижници в цялата страна. Ще е трудно, но не невъзможно“, написа Иванчева.

Обединението между Общество за Нова България и „Зелен Младост“ вече има изградени партийни пунктове на бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“ и събира подписи от граждани за регистрация в ЦИК.

В официалния си сайт Общество за Нова България пише, че основната ѝ цел е върховенство на закона и ефективна съдебна система, „живот по правилата“. Партията иска „икономическа свобода, основана на стимули за личната инициатива и предприемаческия дух на хората“; подобряваща се демографска среда и стимули за българските семейства; опазване и възстановяване на природата.

Председател е Радослав Стойчев, който е на 33 години. Той придобива бакалавърски степени по Международни икономически отношения и Политически науки от Университета DePaul в Чикаго, а сега се занимава с онлайн търговия и маркетинг. "В лицето на председателя Радослав Стойчев видях млад, амбициозен, ерудиран човек", пише Иванчева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024