Осъдената Десислава Иванчева ще участва в парламентарните избори Снимка: © Булевард България

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която се намира под домашен арест, ще се кандидатира за депутат на предстоящите парламентарни избори. Тя ще участва във вота с партия Общество за Нова България и неправителствената организация „Зелен Младост“.

Иванчева обяви новината в своя профил във Facebook, където съобщи, че двете организации скоро ще представят обща платформа.

„Самата аз винаги съм имала резерви към политическите партии. Но отдавна разбрах, че системата е изградена така, че за да я променим, трябва да имаме политическо участие. В последните месеци получавах обаждания, покани и проведох доста разговори с представители на опозиционни партии, обсъждахме съвместно участие в предстоящите парламентарни избори. Прегледах в детайли устави, разговаряхме за идеи и възможни промени. Обсъждахме как обществото да си отвоюва родината от шепата феодали, на които сме се превърнали в крепостни селяни. Тези разговори се оказаха плодотворни“, написа тя.

Иванчева добави още, че платформата на Общество за Нова България е „близка“ до каузите ѝ.

„В личен план бях в дилема дали да не се концентрирам върху делото и битката да докажа невинността си, за да си върна свободата. Но в главата ми още кънтят думите на Гешев, че сготвянето и унищожаването на личността Иванчева „е с политически залог”. Това ме кара да продължа да участвам в разплитането на политически възел, защото само ако се завърне демокрацията, ще мога да се надявам да получа справедливост", написа тя.

Иванчева бе арестувана за искане на подкуп от строителен предприемач през 2018 и бе осъдена на 20 години затвор. След това присъдата ѝ бе намалена на 8 години на втора инстанция, а скоро процесът ще се гледа на трета инстанция. В момента бившият независим кмет на „Младост“ е под домашен арест. Тя бе и кандидат за кмет на София през 2019 г.

„В момента везните на Темида са в ръцете на мафията, с тях мерят кюлчета и пачки, а със свалената й превръзка са закрити очите и ушите на съдиите. За да не чуват защитни пледоарии, да не виждат доказателства, а да отсъждат под диктовка и обаждания от джипки и сараи. Зная, че някои от вас ще ме критикуват за решението и затова искам да ви обещая: Винаги ще си остана обикновен гражданин и ще се боря за каузите, към които се стремим с моите съкварталци, а и намерихме сподвижници в цялата страна. Ще е трудно, но не невъзможно“, написа Иванчева.

Обединението между Общество за Нова България и „Зелен Младост“ вече има изградени партийни пунктове на бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“ и събира подписи от граждани за регистрация в ЦИК.

В официалния си сайт Общество за Нова България пише, че основната ѝ цел е върховенство на закона и ефективна съдебна система, „живот по правилата“. Партията иска „икономическа свобода, основана на стимули за личната инициатива и предприемаческия дух на хората“; подобряваща се демографска среда и стимули за българските семейства; опазване и възстановяване на природата.

Председател е Радослав Стойчев, който е на 33 години. Той придобива бакалавърски степени по Международни икономически отношения и Политически науки от Университета DePaul в Чикаго, а сега се занимава с онлайн търговия и маркетинг. "В лицето на председателя Радослав Стойчев видях млад, амбициозен, ерудиран човек", пише Иванчева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024