Русия осъди американския журналист Еван Гершкович на 16 г. в колония Снимка: © Getty Images

Задържаният по подозрения в шпионаж в Русия кореспондент на Wall Street Journal Еван Гершкович е осъден на 16 години затвор в колония със строг режим, реши Окръжният съд на Свредловска област.

Искането на прокуратурата е било за 18 години строг затвор при максимална възможна присъда от 20 години.

32-годишният Гершкович беше задържан в Екатеринбург през март 2023 г. по обвинение, че е събирал секретна информация за един от заводите от руския военно-промишлен комплекс.

Самият Гершкович отрича обвиненията. От задържането си насам той се намира в московския затвор Лефортово, където му е разрешено да се среща с руските си адвоакти, но не и със свои близки, приятели или представители на посолството на САЩ.

"Това позорно, срамно обвинение идва след като Еван прекара 478 дни в затвора, несправедливо обвинен, далече от семейството и приятели си, възпрепятстван да върши работата си като журналист," заявиха Алмар Латур, издател на Wall Street Journal, и Ема Тъкър, главен редактор на изданието.

"Ние ще продължаваме да правим всичко възможно, за да оказваме натиск и Еван да бъде освободен. Журналистиката не е престъпление и ние няма да спрем до освобождаването му," казват още те.

Washington Post отбелязва, че съдебното заседание, на което е осъден Гершкович, протича при закрити врати, не е ясно и какво доказателства са били предоставени и дали, както твърди американското правителство, те на са били подправени.

Гершкович е първият обвинен американски журналист, арестуван в Русия след края на Студената война, а случаят му се превърна в пример за грубо нарушаване на правата на журналистите.

"Процесът премина необичайно бързо, което предполага, че може би текат преговори за размяна на затворници, тъй като делата за шпионаж в Русия продължават с години", коментира изданието.

И допълва, че в силно политизираното руско правосъдие, където съдилищата редовно се използват като инструмент за тормоз на журналисти, правозащитници и критици на управляващите, е било очаквано Гершкович да бъде осъден.

Очакванията са неговата присъда да се отрази негативно на работата на чуждестранните журналисти в Русия. Миналата година след ареста му няколко чуждестранни медии изтеглиха кореспондентите си от страната.

Wall Street Journal също пише, че е имало сигнали от страна руския президент Владимир Путин за размяна на Гершкович с руснаци, задържани от западни държави.

На въпрос дали се очаква подобна размяна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков казва, че "ще го остави без отговор", тъй като "обвиненията в шпионаж са много чуствителна тема."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024