Осъдиха бивш пилот от Формула 1 за расистки коментари срещу Луис Хамилтън Снимка: © Getty

Трикратният шампион във Формула 1 (F1) Нелсън Пике е осъден да плати глоба от 1 милион долара за морални вреди, нанесени под формата на расистки коментари към състезателя на отбора на Merdeces Луис Хамилтън. Това гласи съдебно решение, публикувано на 24 март.

„Заместник-съдията на 20-ия граждански съд на Бразилия осъди бившия пилот от Формула 1 Нелсън Пике Соуто Майор да плати 5 милиона бразилски реала (равняващи се на близо 1 милион долара), като обезщетение за колективни морални щети, които да бъдат разпределени във фондове за насърчаване на расовото равенство и срещу дискриминацията към LGBTQIA+ общността.“, се казва в изявлението на съда.

Пике използва португалска расова обида по време на телевизионно интервю през ноември 2021 г. по адрес на седемкратния шампион Луис Хамилтън, докато говореше за сблъсък, включващ Хамилтън и Макс Верстапен по време на състезаниет Силвърстоун.

,,Н***то вкара колата и не мръдна от там, защото нямаше начин две коли да се разминат на този завой. Направи мръсен ход. За негов късмет само другият пилот беше пре*бан.”, гласят думите му, а конкретният израз, за който всички се хванаха е neguinho, който в превод е ,,чернилка", ,,н**р".

Думите на Пике бързо набраха скорост в социалните мрежи, а с тях последва и огромна негативна вълна.

Макс Верстепен излиза с дъщерята на Пике, което се тълкува като друг личен мотив Пике да бъде "срещу" Хамилтън, който често засенчва останалите състезатели.

След въпросното интервю в края на 2021 г., се установи, че и предишната година Пике е използвал расисткия термин без да излезе наяве.

Луис Хамилтън - Осъдиха бивш шофьор от Формула 1 за расистки и хомофобски коментари срещу Луис Хамилтън

Луис Хамилтън, който е абсолютен шампион по победи в историята на F1, каза, че е „дошло времето за действие“ срещу расизма.

„Това е повече от език. Това са архаични нагласи, които трябва да се променят и нямат място в нашия спорт“, коментира Хамилтън в Twitter. „Тези нагласи бяха около мен през целия ми живот. Имаше време за учене. Сега е време за действие.”

След коментара си Нелсън Пике се извини публично за думите си. Това се посочва и в изявлението на съда: ,,В своя защита ответникът твърди, че вече се е разграничил от постъпката си спрямо английския пилот." Пике обаче казва, че ,,поведението му не се характеризира с расизъм и не е необходимо да се говори за реч на омразата или обида към цветнокожото население.."

Съдът обаче потвърди, че действията на Пике „засягат не само индивидуалните права на жертвата, но и ценностите на цялата общност, както и на цветнокожото население и LGBTQIA+ общността в частност“.

Формула 1, Mercedes и глобалният ръководен орган на моторните спортове FIA осъдиха Нелсън Пике веднага след случката.

„Това, което казах, беше зле обмислено и не го защитавам, но ще поясня, че използваният термин е широко и исторически разпространен разговорно в бразилския португалски език като синоним на ,,мъж" или „човек“ и никога не е имал за цел да обижда“, сподели Нелсън Пике в миналогодишното си изявление.

Той добави, че коментарите му са били преведени погрешно в някои медии и в социалните мрежи. „Никога не бих използвал думата, в която ме обвиняват в някои преводи“.

„Категорично осъждам всяко предположение, че думата е била използвана от мен с цел омаловажаване на пилот поради цвета на кожата му... Дискриминацията няма място във F1 или обществото.", написа още бившият състезател.

Миналата година Луис Хамилтън отговори на коментарите на Пике в поредица от публикации в Twitter, като написа „Vamos focar em mudar a mentalidade“ - в превод от португалски „Нека се фокусираме върху промяната на мисленето“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024