Снимка: © Facebook.com/vassil.garnizov

Осем души са задържани при протестите в София този четвъртък. Двама от тях са арестувани за притежание на наркотици, а шестима са хванати с ножове, боксове и пиротехника, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Зам.-директорът на СДВР Антон Златанов обяви, че задържаните са част от групата провокатори, които късно снощи сложиха маски и започнаха да хвърлят димки. Гражданите направиха жив щит между полицията и младежите с качулки, за да не се стигне до нови провокации и сблъсъци с органите на реда.

"Между задържаните има криминално регистрирани, непълнолетни. Палитрата от арестувани е широка", каза Златанов, цитиран от БНТ. Добави, че продължава проверката за евентуално полицейско насилие над протестиращи. "Проверката тече интензивно. Установени са някои от служителите и те няма да работят, докато тече проверката", каза той.

Зам-директорът на СДВР призова протестът пред бившия Партиен дом да приключва около 21- 22 часа. "След това картинката се променя, сформират се точно такива агресивни групи, някои от тях употребили алкохол, и започва ескалация на напрежението. Ние имаме начини и стъпки за деескалация на това напрежение. Умолявам отново всички протестиращи, когато се стъмни, приберете се, не оставяйте до по-късно, за да не ескалира напрежението", каза той.

Златанов изрази благодарността си към всички полицаи, които за пореден ден са опазили обществения ред в София. "Голяма част от тях са там, на своята позиция, в почивния си ден. Други са на работа, след като им е свършила нормалния работен ден. Никой не почива в момента, всички работят и се справят отлично. Поздравявам тази част от протестиращите, които при оформянето на групата агресивни протестиращи, се разграничиха от тях и подпомогнаха да няма ескалация на напрежението. Полетяха доста бутилки, бяхме готови за реакция, но до такава не се стигна, благодарение на доброто взаимодействие на полицията с гражданите", каза Антон Златанов.

Софийската районна прокуратура ще поиска днес съдът да наложи мярка "задържане под стража" на четирима души, обвинени за хулиганство по време на протестите. Това съобщи държавното обвинение в петък.

Л.В., Д.Г., И.К. и А.Б. са обвинени, че на 14 юли извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета срещу сградата на бившия Партиен дом и срещу служители на МВР, които охранявали протеста. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост - по време на масов граждански протест, в обстановка с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, твърди прокуратурата. Според нея четиримата обвиняеми са показали абсолютно незачитане на правните норми.

Ако делото срещу тях стигне до съд и те бъдат признати за виновни, могат да получат до 5 години затвор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?