Още 12 смъртни случая от Covid, неотчетени от болниците Снимка: © Pixabay

Министерството на здравеопазването обяви 12 нови смъртни случая на хора, инфектирани с Covid-19 в опит да обясни разминаването в данните за динамиката на болестта през последното денонощие.

Зам.-министър Жени Начева свика специален брифинг (ден след като Щабът прекрати своите всекидневни пресконференции), на който обяви, че общият брой на починалите от Covid-19 е 159.

"Информацията от вчера е за 149 починали, днес съобщаваме 159 починали, като за период от един ден няма починали пациенти. Десетте нови случая са за починали пациенти през месец април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти", каза тя.

Данните за 4 юни обаче показваха не 149, а 147 починали.

Отново неточни сметки бяха представени от зам.-министъра и при съобщаването на общия брой заболели от началото на епидемията.

"За брой на потвърдените случаи вчера (4 юни) бяха съобщени 2592. Днес са 2627, или увеличение с 34 за денонощие", каза Начева. Не само че цитираната от самата нея сума не съвпада, но и има разлика между обявените от щаба 2585 болни към 4 юни и нейният отчет за 2592 болни към същата дата.

Малко след 15:30 ч. в петък грешите бяха поправени втори път в официално ново съобщение на Министерството на здравеопазването, в което се признава за общо 12 неотчетени досега смъртни случая.

Броят на новите заразени за периода 4-5 юни също беше обновен - от 34 на 35.

"В началото на април, когато една част от болниците са влизали в системата, и то най-натоварените столични болници са правили грешка с 1-2 случая - да не ги качат - защото са приемали друга причина за смъртта. А след изясняване на лабораторния резултат на следващия ден, идва разликата. Никакъв интерес няма Министерството на здравеопазването да лъже дали изследванията ще са 1200 или 1250 и дали умрелите са с 10 повече или по-малко", каза проф. Тодор Кантарджиев.

"По отношение на тестовете: информацията, която беше съобщена на 4 юни беше за 85435 PCR-теста. Днес информацията на сайта показва 87890 теста, което е увеличение с 1276 за един ден. Системата показва само 223, защото още не са отчетени резултатите от тестовете, проведени след 16 ч. на 4 юни", каза Начева.

Начева обяви, че причината за корекциите е свързана с промените в начина на събирането на информацията на централно ниво чрез единната информационна система, в която участват няколко десетки болници и над 130 лаборатории.

"В началото нашите болници и здравни инспекции нямаха опит и практика за събиране на информация по еднакъв начин в реално време, ежедневно, подложени на напрежението и отговорността да лекуват първо пациентите, а не да отразят конкретния резултат в момента на неговото случване. В някои лечебни заведения ситуацията наложи да се определят лица, които да подават ръчно данни в хода на събитието. Когато това ставаше по уставен начин чрез РЗИ, които съпоставяха данните, това можеше да се случва в динамичен план в хода на целия ден. Когато обаче има информационна система, данните от всички участници в нея трябва да бъдат отразени към определено число, едновременно от всички участници по еднакъв начин. След това няма възможност за уточняване и корекции. Знаете, че когато се пуска една информационна система, има период на внедряване, тестване и адаптиране. Ние тези три етапа ги съчетахме съвместно с колегите на МС и останалите министерства в рамките на 1 месец, когато започна работата за изграждане на системата", каза тя.

Тя обяви, че Великобритания, Испания и Ирландия също са правили коригиращи записи на отчетите си, когато се наложи промяна.

"Били сме към вас абсолютно честни, откровени и прозрачни. Искаме това, което в момента сме изравнили между хартиения и електронния носител, да е направено по ясни правила и критерии. Приключили сме този процес към днешна дата", каза Начева.

Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб коментира, че разминаването в числата при пускането на информационната система е обяснимо за него, защото се променя методиката на събиране на данните от "бързи съобщения по телефона и на хартиен носител" към електронна система.

"Лично мен ме радва и не буди страх, защото няма някакви кой знае какви разлики. И най-строгите съдници на дейността на МЗ и Щаба виждат, че разликите са по-малко от 5%", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023