Снимка: © Pixabay

Министерството на здравеопазването обяви 12 нови смъртни случая на хора, инфектирани с Covid-19 в опит да обясни разминаването в данните за динамиката на болестта през последното денонощие. 

Зам.-министър Жени Начева свика специален брифинг (ден след като Щабът прекрати своите всекидневни пресконференции), на който обяви, че общият брой на починалите от Covid-19 е 159. 

"Информацията от вчера е за 149 починали, днес съобщаваме 159 починали, като за период от един ден няма починали пациенти. Десетте нови случая са за починали пациенти през месец април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти", каза тя. 

Данните за 4 юни обаче показваха не 149, а 147 починали.

Отново неточни сметки бяха представени от зам.-министъра и при съобщаването на общия брой заболели от началото на епидемията. 

"За брой на потвърдените случаи вчера (4 юни) бяха съобщени 2592. Днес са 2627, или увеличение с 34 за денонощие", каза Начева. Не само че цитираната от самата нея сума не съвпада, но и има разлика между обявените от щаба 2585 болни към 4 юни и нейният отчет за 2592 болни към същата дата. 

Малко след 15:30 ч. в петък грешите бяха поправени втори път в официално ново съобщение на Министерството на здравеопазването, в което се признава за общо 12 неотчетени досега смъртни случая. 

Броят на новите заразени за периода 4-5 юни също беше обновен - от 34 на 35.

"В началото на април, когато една част от болниците са влизали в системата, и то най-натоварените столични болници са правили грешка с 1-2 случая - да не ги качат - защото са приемали друга причина за смъртта. А след изясняване на лабораторния резултат на следващия ден, идва разликата. Никакъв интерес няма Министерството на здравеопазването да лъже дали изследванията ще са 1200 или 1250 и дали умрелите са с 10 повече или по-малко", каза проф. Тодор Кантарджиев.

"По отношение на тестовете: информацията, която беше съобщена на 4 юни беше за 85435 PCR-теста. Днес информацията на сайта показва 87890 теста, което е увеличение с 1276 за един ден. Системата показва само 223, защото още не са отчетени резултатите от тестовете, проведени след 16 ч. на 4 юни", каза Начева. 

Начева обяви, че причината за корекциите е свързана с промените в начина на събирането на информацията на централно ниво чрез единната информационна система, в която участват няколко десетки болници и над 130 лаборатории. 

"В началото нашите болници и здравни инспекции нямаха опит и практика за събиране на информация по еднакъв начин в реално време, ежедневно, подложени на напрежението и отговорността да лекуват първо пациентите, а не да отразят конкретния резултат в момента на неговото случване. В някои лечебни заведения ситуацията наложи да се определят лица, които да подават ръчно данни в хода на събитието. Когато това ставаше по уставен начин чрез РЗИ, които съпоставяха данните, това можеше да се случва в динамичен план в хода на целия ден. Когато обаче има информационна система, данните от всички участници в нея трябва да бъдат отразени към определено число, едновременно от всички участници по еднакъв начин. След това няма възможност за уточняване и корекции. Знаете, че когато се пуска една информационна система, има период на внедряване, тестване и адаптиране. Ние тези три етапа ги съчетахме съвместно с колегите на МС и останалите министерства в рамките на 1 месец, когато започна работата за изграждане на системата", каза тя. 

Тя обяви, че Великобритания, Испания и Ирландия също са правили коригиращи записи на отчетите си, когато се наложи промяна. 

"Били сме към вас абсолютно честни, откровени и прозрачни. Искаме това, което в момента сме изравнили между хартиения и електронния носител, да е направено по ясни правила и критерии. Приключили сме този процес към днешна дата", каза Начева.

Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб коментира, че разминаването в числата при пускането на информационната система е обяснимо за него, защото се променя методиката на събиране на данните от "бързи съобщения по телефона и на хартиен носител" към електронна система.

"Лично мен ме радва и не буди страх, защото няма някакви кой знае какви разлики. И най-строгите съдници на дейността на МЗ и Щаба виждат, че разликите са по-малко от 5%", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"