Още 13 заразени в Сърница, оформя се огнище и в Кърджали Снимка: © Getty Images

От РЗИ-Пазарджик съобщиха за 14 нови положителни проби на коронавирус, като 13 от тях са от огнището в град Сърница.

Новопотвърдените са четирима мъже и девет жени, а една от жените е хоспитализирана в МБАЛ-Велинград. Положителните резултати са на контактни лица на вече заболели хора от града. Така в Сърница случаите на Covid-19 вече са 62.

Другата положителна проба е от Ракитово, където това е първи случай. Става въпрос за 67-годишна жена, която на 20 май се е върнала от Гърция. Тя е спазвала стриктно карантина, но потърсила лекарска помощ на 10 юни. Тогава ѝ е направен тест, установил заболяването. Жената е настанена в болницата във Велинград, а контактните ѝ лица са изследвани и поставени под изолация, съобщиха от местната администрация.

Днес в област Пазарджик бяха отчетени само два нови случая. Те бяха част от общо 93 за денонощието - вторият най-висок брой от началото на пандемията.

От новозаразените 12 бяха регистрирани в Кърджали - град, в който към момента имаше много малко заболели с Covid-19. Там се оформя ново огнище - белодробното отделение на болницата е затворено за дезинфекция, след като са установени заразен лекар и пациент. Пет от случаите са в Инфекциозното отделение, като състоянието на пациентите е добро.

Всички новозаразени в града са контактни на лекарка от „Пирогов”, която излязла в отпуск и заминала за село Черноочене, намиращо се в близост до Кърджали. Седмица по-късно се подложила на PCR тест, който доказал, че е носител на заразата. Дотогава жената контактувала с много хора и била на посещение в местната болница.

След поставянето на диагнозата още миналия петък здравните власти започнали да проучват контактните ѝ лица. Първоначално тя казала, че не се е виждала с никого и отказала да посочи къде точно е ходила. В крайна сметка заразени се оказали нейни близки - две лекарки, санитарка и пациенти. 74-годишна жена, близка на медика от "Пирогов", е починала.

„Тя се е тествала по собствено желание, може би по изискване на лечебното заведение", каза областният управител на Кърджали Никола Чанев за лекарката, цитиран от NOVA. "Първоначално казва, че не е имала контакти. След това разбираме, че е имала такива. Упрекът към нея е за бавното съдействие”.

„Тя не е дала точна и ясна информация за контактите си. Затова е изготвено писмо, което ще бъде изпратено до прокуратурата”, съобщи директорът на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ

93 нови случая на Covid-19 в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024