Снимка: © Getty Images

Фармацевтичната компания Pfizer е дала потвърждение, че в периода около 4-5 януари 2021 България ще получи още 25 000 дози на ваксината срещу Covid-19. В средата на януари следва още една доставка на 35 000 дози, като същият обем ще дойде и до началото на февруари 2021.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че е създадена организация, при която пратките ще пристигнат със самолет и ще се дистрибутират в страната с автомобили, така че всички РЗИ да получат дозите. Продължава ваксинирането на медици от всеки тип лечебни заведения. С този темп през януари ще успеем да завършим този контингент, а ако дойдат допълнителни дози и от Moderna, ще можем да стартираме паралелно и втората фаза с хората от домовете за социални грижи, каза още той.

Кунчев обяви, че около 12 януари ще може да се направи по-ясна равносметка за възможността за разхлабване на ограничителните мерки в страната. Засега е решено, че детските градини и училищата за деца до 4 клас ще могат да започнат да работят отново на 4 януари.

"Искаме да поддържаме тенденцията за намаляване на случаите трайна и стабилна, за да имаме възможност за решение за промяна на мерките - но само когато имаме пълната яснота, че тази тенденция е устойчива. Това ще стане след изтичането на една пълна работна седмица. По време на празниците статистиката не е реалистична, хората търсят медицинска помощ само в краен случай", каза той.

С 40% е спаднал броят на хоспитализираните пациенти с Covid-19 във ВМА и в останалите софийски болници, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

"През празниците трудно могат да се направят кардинални изводи, но в софийските болници силно е намалял натиска по отношение на болните, които се приемат. В момента във ВМА има спад с около 40-50% на хоспитализираните с дихателна недостатъчност. Отбелязва се и по броя на свободните легла в болниците и в интензивните отделения. Отчитаме успех на първите дни на ваксинацията със заявка за успешно продължаване на този процес. Дойдоха колеги, които не бяха записани в големия списък, ваксинирането има заразителен характер още от първия ден", каза още той.

В началото на брифинга здравният министър Костадин Ангелов връчи отличие на най-възрастната работеща медицинска сестра в България - Ценка Досева (82 г.). "Никога не жаля сили да отида и да окажа първа помощ. Годините не са малко, но още малко ще се постарая", каза тя, след като получи медала.

Досева е получила първата доза от имунизацията в сряда и казва, че не изпитва никакви странични ефекти - нито температура, нито болки в мястото на поставената инжекция: "Ще отида и на 18-ти, за да получа и втората доза в Бургас".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца