Снимка: © Getty Images

Фармацевтичната компания Pfizer е дала потвърждение, че в периода около 4-5 януари 2021 България ще получи още  25 000 дози на ваксината срещу Covid-19. В средата на януари следва още една доставка на 35 000 дози, като същият обем ще дойде и до началото на февруари 2021.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че е създадена организация, при която пратките ще пристигнат със самолет и ще се дистрибутират в страната с автомобили, така че всички РЗИ да получат дозите. Продължава ваксинирането на медици от всеки тип лечебни заведения. С този темп през януари ще успеем да завършим този контингент, а ако дойдат допълнителни дози и от Moderna, ще можем да стартираме паралелно и втората фаза с хората от домовете за социални грижи, каза още той.

Кунчев обяви, че около 12 януари ще може да се направи по-ясна равносметка за възможността за разхлабване на ограничителните мерки в страната. Засега е решено, че детските градини и училищата за деца до 4 клас ще могат да започнат да работят отново на 4 януари. 

"Искаме да поддържаме тенденцията за намаляване на случаите трайна и стабилна, за да имаме възможност за решение за промяна на мерките - но само когато имаме пълната яснота, че тази тенденция е устойчива. Това ще стане след изтичането на една пълна работна седмица. По време на празниците статистиката не е реалистична, хората търсят медицинска помощ само в краен случай", каза той. 

С 40% е спаднал броят на хоспитализираните пациенти с Covid-19 във ВМА и в останалите софийски болници, каза ген. Венцислав Мутафчийски. 

"През празниците трудно могат да се направят кардинални изводи, но в софийските болници силно е намалял натиска по отношение на болните, които се приемат. В момента във ВМА има спад с около 40-50% на хоспитализираните с дихателна недостатъчност. Отбелязва се и по броя на свободните легла в болниците и в интензивните отделения. Отчитаме успех на първите дни на ваксинацията със заявка за успешно продължаване на този процес. Дойдоха колеги, които не бяха записани в големия списък, ваксинирането има заразителен характер още от първия ден", каза още той. 

В началото на брифинга здравният министър Костадин Ангелов връчи отличие на най-възрастната работеща медицинска сестра в България - Ценка Досева (82 г.). "Никога не жаля сили да отида и да окажа първа помощ. Годините не са малко, но още малко ще се постарая", каза тя, след като получи медала. 

Досева е получила първата доза от имунизацията в сряда и казва, че не изпитва никакви странични ефекти - нито температура, нито болки в мястото на поставената инжекция: "Ще отида и на 18-ти, за да получа и втората доза в Бургас". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ