Още 250 млн. лв. за заплати в здравната система до края на 2020 г. Снимка: © Getty Images

Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов обяви вливането на допълнителни 250 млн. лв. до края на 2020 г. за увеличение на заплати, вдигане на заплащането по клиничните пътеки и покупка на апаратура и предпазни средства.

12,4 млн. лв. ще се отпуснат за служителите на Министерството на здравеопазването, които работят на първа линия в контрола на Covid-пандемията. В това число влизат работещите в РЗИ, националния център за заразни болести, центъра за обществено здраве и анализи, агенцията по лекарствата и др. При тях се цели увеличение с 30% на трудовите възнаграждения. Проф. Ангелов призна, че някои от служителите в РЗИ, които са работили денонощно по време на епидемията, в момента получават по-малко от 1000 лв. брутна заплата.

11,3 млн. лв. допълнително ще бъдат насочени за подпомагане на лечебни заведения, които се грижат за пациенти с инфекциозни, белодробни или психични заболявания. 19 млн. лв. ще се отпуснат за над 70 общински болници.

Най-голяма е сумата, която ще се отпусне от НЗОК - 126 млн. лв. - с която трябва да се постигне средно 10% увеличение на всички дейности, свързани с лечението на пациенти по клинични пътеки. Министерството на здравеопазването ще постави условие увеличените средства да бъдат насочени за повишаване на трудовите възнаграждения на лекари, медицински сестри и друг персонал.

"Ще се опитаме да използваме резерва на касата и да разпределим по най-бързия начин от 1 август", каза Ангелов. Засега не се предвижда актуализиране на бюджета на НЗОК, т.е. касата ще ползва собствените си ресурси до края на 2020.

Бонусите от 1000 лв. за медиците от първа линия, които влизат в пряк контакт с Covid-пациенти, ще останат до края на годината. Общият ресурс за тяхното гарантиране е 107 млн. лв.

Ангелов обяви, че не смята да променя екипа от заместник-министри след поемането на поста на Кирил Ананиев. "Здравеопазването няма цвят, няма и мандат", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024