Снимка: © Getty Images

Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов обяви вливането на допълнителни 250 млн. лв. до края на 2020 г. за увеличение на заплати, вдигане на заплащането по клиничните пътеки и покупка на апаратура и предпазни средства. 

12,4 млн. лв. ще се отпуснат за служителите на Министерството на здравеопазването, които работят на първа линия в контрола на Covid-пандемията. В това число влизат работещите в РЗИ, националния център за заразни болести, центъра за обществено здраве и анализи, агенцията по лекарствата и др. При тях се цели увеличение с 30% на трудовите възнаграждения. Проф. Ангелов призна, че някои от служителите в РЗИ, които са работили денонощно по време на епидемията, в момента получават по-малко от 1000 лв. брутна заплата. 

11,3 млн. лв. допълнително ще бъдат насочени за подпомагане на лечебни заведения, които се грижат за пациенти с инфекциозни, белодробни или психични заболявания. 19 млн. лв. ще се отпуснат за над 70 общински болници. 

Най-голяма е сумата, която ще се отпусне от НЗОК - 126 млн. лв. - с която трябва да се постигне средно 10% увеличение на всички дейности, свързани с лечението на пациенти по клинични пътеки. Министерството на здравеопазването ще постави условие увеличените средства да бъдат насочени за повишаване на трудовите възнаграждения на лекари, медицински сестри и друг персонал. 

"Ще се опитаме да използваме резерва на касата и да разпределим по най-бързия начин от 1 август", каза Ангелов. Засега не се предвижда актуализиране на бюджета на НЗОК, т.е. касата ще ползва собствените си ресурси до края на 2020. 

Бонусите от 1000 лв. за медиците от първа линия, които влизат в пряк контакт с Covid-пациенти, ще останат до края на годината. Общият ресурс за тяхното гарантиране е 107 млн. лв. 

Ангелов обяви, че не смята да променя екипа от заместник-министри след поемането на поста на Кирил Ананиев. "Здравеопазването няма цвят, няма и мандат", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти