Четирима депутати на "Продължаваме промяната" са подали заявления да напуснат Народното събрание в петък. 

Това са Радостина Ценова, Велико Минков, Иван Христанов и Христо Даскалов. 

Велико Минков от русенската листа на ПП обяви, че се отказва от депутатското си място още преди няколко дни. Мотивът му - "убеждението ми, че на този етап ще съм по-полезен за продължаването на промяната извън парламента, отколкото в него". 

Минков заявяваше, че иска да работи по развитието на местните структури в Русе и областта "на този етап". 

Според "Дневник" останалите трима души ще се присъединят към изпълнителната власт в близките дни. 

Радостина Ценова от "Продължаваме промяната" е бивш съветник на Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката.  По образование тя е икономист и финансист. Ценова е работила по сделката за привлиичането на инвестиция за завода за електромобили на e.Go. Тя беше избрана за народен представител от 24 МИР София. Следващият кандидат-депутат от списъка Любомир Попйорданов също се отказа от мандата си, за да стане съветник на министъра на туризма Христо Проданов.

По ред би трябвало мандатът на Ценова да се падне на Ана-Мария Вълканова - завършила икономика в Университета Манхайм в Германия и магистър по предприемачество в London Business School. Във визитката й в сайта на ПП се посочва, че се занимава с развитието на бизнес проекти в сферата на био земеделието и храните, недвижимите имоти и местния туризъм. Била е доброволец–асистент и ментор към курсовете на Асен Василев и Кирил Петков в Център по приложни изследвания и иновации. Тя е и национал по голф на България за 2010 г. и 2011 г. с отборна победа от Купата на Балканите, както и републикански шампион по голф за жени 2016 г., се казва още в биографичната й справка. 

Иван Христанов, който напуска групата на ПП, е партньор в инвестиционния фонд Empower Capital. Завършил е УНСС със специалности аграрна икономика и счетоводство и контрол. През 2001-2006 заедно с Елвин Гури основава компанията за потребителско финансиране JetFinance International, която по-късно е придобита от BNP Paribas Personal Finance. По-късно работи като консултант, наставник и член на борда на няколко български технологични комапнии и др. Христанов беше водач на ПП в Плевен. 

Следващият по ред в листата на ПП в този избирателен район е Иван Косев Манев. Той е завършил маркетинг в Стопанската академия в Свищов, предприемач в сферата на образованието.

Според визитката му - той е създател на "мобилно приложение, подпомагащо ученето на чужди езици, достигнало потребители в над 170 държави" (Worddio). 

Христо Даскалов, който напуска депутатското си място като представител на "Продължаваме промяната" от Пловдив, е професор в Аграрния университет в града.

Следващият пореден кандидат за народен представител е Николай Георгиев Ангов. Той е "Магистър инженер, предприемач и докторант в областта на икономическото развитие", според биографичната справка на ПП. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия