Още един конкурент на ChatGPT атакува пазара - този път made in China Снимка: © Getty Images

Alibaba Cloud, звеното за облачни изчисления на китайския технологичен гигант Alibaba, обяви във вторник, че ще пусне свой собствен продукт в стил ChatGPT Tongyi Qianwen.

Tongyi Qianwen, който ще работи на китайски и английски език, първоначално ще бъде внедрен в сходния на Slack софтуера за работна комуникация на Alibaba – DingTalk, както и в Tmall Genie, доставчик на интелигентни домакински уреди, се казва в съобщение на компанията.

Акциите на Alibaba, листвани в Хонконг, се търгуваха с над 3% нагоре след съобщението, но след това спаднаха.

На срещата на върха на Alibaba Cloud 2023 компанията заяви, че в „близко бъдеще“ ще внедри задвижвания от изкуствен интелект чатбот във всички продукти на Alibaba – от корпоративната комуникация до електронната търговия. Срокове обаче не бяха разкрити.

Намираме се в технологичен преломен момент, задвижван от генеративния изкуствен интелект и изчислителните облаци, и предприятията във всички сектори започнаха да приемат трансформацията, за да останат начело в надпреварата“, каза в изявление Даниел Джан, председател и главен изпълнителен директор на Alibaba Group и главен изпълнителен директор на Alibaba Cloud Intelligence.

Джан вече заговори за изкуствения интелект като за двигател на потенциално експоненциален растеж за Alibaba, която има възможност както да предоставя собствени услуги, така и да предлага AI със своите продукти за изчисления в облак на други корпорации. „Всички тези технологии ще изискват огромна изчислителна мощност. Така че можем да очакваме експоненциален ръст на търсенето“, посочи Джан по време на конферентен разговор през декември.

Новият модел на изкуствен интелект ще бъде интегриран в различните бизнеси на Alibaba, за да подобри потребителското изживяване в близко бъдеще. Alibaba Cloud ще предложи на своите клиенти достъп до Tongyi Qianwen в облака и ще им помогне да създадат персонализирани AI функции.

Корпоративните клиенти на Alibaba Cloud в Китай ще могат да получат достъп до Tongyi Qianwen за бета тестване.

Потребителите могат да очакват скоро към модела Tongyi Qianwen да бъдат добавени „по-привлекателни“ AI функции – като разпознаване на изображения и преобразуване на текст в изображение.

Alibaba се присъединява към друга китайска компания, разкрила намерения да пусне алтернатива на нашумелия ChatGPT – през март Baidu обяви собствената си версия на генеративен изкуствен интелек, Ernie Bot. Междувременно Google вече даде старт на своя Bard.

По данни на International Data Corporation от 2018 г. насам Alibaba запазва позицията си на третия водещ доставчик на публична облачна инфраструктура като услуга (IaaS) в световен мащаб.

Бездънна „черна кутия“: Защо не трябва да казвате нищо лично на ChatGPT


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024