Още един руски генерал бе убит в Украйна Снимка: © Getty Images

Рускитебмедии потвърдиха смъртта на един от водещите генерали на Москва. Генерал-майор Роман Кутузов е убит по време на нападение на украинско селище Донбаския регион, съобщава BBC.

Репортерът на "Россия-1" Александър Сладков обяви, че Кутузов е ръководил войски от самопровъзгласилата се Донецка народна република.

"Генералът е водим войниците в атака сякаш не е имало достатъчно полковници," пише Сладков в Telegram. "От друга страна Роман беше същият командир като всички други, макар и на по-висок ранк."

Украинската армия също потвърди убийството на ген. Кутузов, без да предлага допълнителни детайли относно обстоятелствата, при които то се е случило. Министерството на отбраната в Москва все още не е коментирало информацията.

Смъртта му настъпва в момент, в който в социалните мрежи циркулират слухове, че генерал-лейтенант Роман Бердников, ръководителят на 29-а армия, също е станал жертва на сражения през уикенда. BBC не може да потвърди достоверността на тези твърдения.

Руските командири все по-често се озовават на първа линия поради опитите на Москва да провокира по-бърз прогрес в инвазията си в Украйна. Досега Кремъл е потвърдил за кончината на трима от генералите си - в същото време обаче публичното обявяване на подобна информация не е редовна практика в Москва, където военните жертви се приемат за държавна тайна.

Киев твърди, че отбраняващите се войски са убили 12 генерала, докато западните разузнавателни служби посочват, че броят е "поне 7". В същото време обаче тези данни невинаги се оказват правдоподобни, като в няколко случая впоследствие Русия опровергава спекулациите.

През март високопоставен служител от обкръжението на украинския президент Володимир Зеленски каза пред Wall Street Journal, че украинското разузнаване е получило задача да локализира и таргетира руските офицери: "Те следят за генерали, пилоти и командири от артилерията."

Междувременно "Московский комсомолец" съобщи, че украинските сили са ликвидирали един от бойците на частната военна компания "Вагнер". Става дума за Владимир Андонов - Ваха, който изгражда името си с множество жестокости по време на боевете за Дебалцово през 2014 година. Той взима лично участие в разстрела на украински военнопленници в Логвиново, а сред престъпленията му фигурират масови убийства на цивилни в Донбас. Присъединява се към "Вагнер" в Сирия, участва в операции на компанията в Либия, а след началото на инвазията през февруари пристига отново в Украйна.

Загиналите генерали на Русия

Генерал-лейтенант Яков Резенцев бе убит по време на нападение на украинските сили над авиобазата в Чорнобайвка в покрайнините на Херсон. Той бе повишен до поста през 2021 година и ръководеше 49-а руска армия. Твърди се, че е участвал във военните операции в Сирия.

Генерал-майор Олег Митяев е бил убит в близост до Мариупол - един от големите градове в югоизточна Украйна, който бе завладян след дълга руска окупация. Отговорност за смъртта му пое Азовския батальон.

Той бе командир на руската 150-и мотострелкова дивизия - сравнително нов батальон, създаден през 2016 година и базиран в Ростовския регион в близост до украинската граница. Киев твърди, че е бил основан с идеята да взима участие в сраженията в районите в Източна Украйна, контролирани от сепаратисти, макар Кремъл да отрича участие в боевете.

Генерал-майор Андрей Колесников от 29-а комбинирана армия бе убит на 11 март, като смъртта му бе обявена от украинските власти. Не са дадени подробности относно как е настъпила.

След като той се превърна в третия загинал руски генерал в Украйна, Press Association сподели информация от свой западен източник, че причината за изместването на високопоставени военни офицери към фронтовата линия от страна на агресора се дължи на спад в морала в атакуващата армия.

Генерал-майор Андрей Суховетски бе заместник-командир на същото поделение като Герасимов. На 3 март той бе застрелян от снайперист.

Също като Герасимов, Суховетски е бил част от руските операции в Крим и Сирия. За разлика от при другите генерали, неговата смърт бе обявена от руските медии, а президентът Владимир Путин потвърди в своя реч, че военен от този ранк е загинал в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024