Снимка: © Getty Images

На сутрешния брифинг в 08:00 ч. ген. Мутафчийски съобщи, че е регистриран още един заразен от Covid-19, което прави общия брой на случаите в България 202. Новата положителна проба е дадена в София, пациентът не е в болница.

След като вчера, началникът на Националния оперативен щаб каза, че ще бъде предложено на здравния министър във всяка една болница в държавата да бъде обособено отделение за коронавирус с интензивни легла, днес той обяви, че се очаква в следващите часове да бъде издадена такава  заповед. Ще бъде разширен и броят на лабораториите на територията на страната, тестове вече ще се правят в Пловдив, Бургас, Плевен, БАН също ще включат, както и две частни болници, ще се ползват и възможностите на други болници като УМБАЛ "Св. Иван Рилски". 

Ръководителят на ВМА цитира публикация, че академията е направила обществена поръчка за  1 млн. лева.  "Мисля, че вече го споменавах - когато се получат достатъчно надеждни тестове, тогава могат да бъдат закупени. Сега за 0 лева са закупени тестове. Както казах, около 500 теста са закупени само със средства на държавата, останалите около 6000 теста са от дарители."

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза, че към момента според СЗО бързите тестове все още не са надеждни, тъй като са сравнително нови и несигурни.

Той поясни, че има два вида бързи тестове - антигенни, които дават резултат на 4-5 ден от заразяването, когато вече се появят първите симптоми, и антителни, които дават резултат от 7 до 10 дни след първия контакт с Covid-19

Ген. Мутафчийски съобщи, че има нови големи дарения в борбата с коронавируса - 200 хиляди лева от ОББ и 150 хиляди лева от  Райфайзен Банк, която е дарили по 50 хил. лева на трите болници. Продължават даренията по сметката на Министерство на здравеопазването. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети