Снимка: © Getty Images

На сутрешния брифинг в 08:00 ч. ген. Мутафчийски съобщи, че е регистриран още един заразен от Covid-19, което прави общия брой на случаите в България 202. Новата положителна проба е дадена в София, пациентът не е в болница.

След като вчера, началникът на Националния оперативен щаб каза, че ще бъде предложено на здравния министър във всяка една болница в държавата да бъде обособено отделение за коронавирус с интензивни легла, днес той обяви, че се очаква в следващите часове да бъде издадена такава  заповед. Ще бъде разширен и броят на лабораториите на територията на страната, тестове вече ще се правят в Пловдив, Бургас, Плевен, БАН също ще включат, както и две частни болници, ще се ползват и възможностите на други болници като УМБАЛ "Св. Иван Рилски". 

Ръководителят на ВМА цитира публикация, че академията е направила обществена поръчка за  1 млн. лева.  "Мисля, че вече го споменавах - когато се получат достатъчно надеждни тестове, тогава могат да бъдат закупени. Сега за 0 лева са закупени тестове. Както казах, около 500 теста са закупени само със средства на държавата, останалите около 6000 теста са от дарители."

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза, че към момента според СЗО бързите тестове все още не са надеждни, тъй като са сравнително нови и несигурни.

Той поясни, че има два вида бързи тестове - антигенни, които дават резултат на 4-5 ден от заразяването, когато вече се появят първите симптоми, и антителни, които дават резултат от 7 до 10 дни след първия контакт с Covid-19

Ген. Мутафчийски съобщи, че има нови големи дарения в борбата с коронавируса - 200 хиляди лева от ОББ и 150 хиляди лева от  Райфайзен Банк, която е дарили по 50 хил. лева на трите болници. Продължават даренията по сметката на Министерство на здравеопазването. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"