Още един заразен в България. Вече всички болници в страната ще имат отделение за Covid-19 Снимка: © Getty Images

На сутрешния брифинг в 08:00 ч. ген. Мутафчийски съобщи, че е регистриран още един заразен от Covid-19, което прави общия брой на случаите в България 202. Новата положителна проба е дадена в София, пациентът не е в болница.

След като вчера, началникът на Националния оперативен щаб каза, че ще бъде предложено на здравния министър във всяка една болница в държавата да бъде обособено отделение за коронавирус с интензивни легла, днес той обяви, че се очаква в следващите часове да бъде издадена такава заповед. Ще бъде разширен и броят на лабораториите на територията на страната, тестове вече ще се правят в Пловдив, Бургас, Плевен, БАН също ще включат, както и две частни болници, ще се ползват и възможностите на други болници като УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Ръководителят на ВМА цитира публикация, че академията е направила обществена поръчка за 1 млн. лева. "Мисля, че вече го споменавах - когато се получат достатъчно надеждни тестове, тогава могат да бъдат закупени. Сега за 0 лева са закупени тестове. Както казах, около 500 теста са закупени само със средства на държавата, останалите около 6000 теста са от дарители."

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза, че към момента според СЗО бързите тестове все още не са надеждни, тъй като са сравнително нови и несигурни.

Той поясни, че има два вида бързи тестове - антигенни, които дават резултат на 4-5 ден от заразяването, когато вече се появят първите симптоми, и антителни, които дават резултат от 7 до 10 дни след първия контакт с Covid-19

Ген. Мутафчийски съобщи, че има нови големи дарения в борбата с коронавируса - 200 хиляди лева от ОББ и 150 хиляди лева от Райфайзен Банк, която е дарили по 50 хил. лева на трите болници. Продължават даренията по сметката на Министерство на здравеопазването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024