Снимка: © Getty Images

Наградите "Оскар" имат сериозен проблем, и сривът на телевизионните рейтинги на церемонията е само симптом на кризата на идентичността в Холивуд. Едно от изненадващите решения на изданието от 2019 г. обаче съвпадна с момент на внезапно повторно пробуждане на интереса към наградите - това беше първата церемония от 30 г. насам, която се проведе в "стегнат" тричасов формат и нямаше водещ.

Сега ТВ-продуцентите на шоуто от ABC се надяват да повторят позитивния резултат - или да си спестят драмите около избора на официално лице на наградите след конфуза около принудителното оттегляне на комика Кевин Харт заради стари хомофобски шеги с десетилетна давност. 

Няколко дни преди обявяването на номинациите за всички категории на "Оскар" (13 януари), президентът на ABC Entertainment Кари Бърк потвърди, че и този път церемонията ще остане без традиционния си водещ. 

Миналогодишният опит на продуцентите беше приет като правилна стъпка, доколкото липсата на монолози от основно действащо лице беше компенсирана със силни музикални изпълнения (спомнете си Лейди Гага и Брадли Купър) и включвания на комедийното дрио Тина Фей, Ейми Полър и Мая Рудолф. Основният сценарий на "Оскарите" с анонсирането на номинациите и речите на победителите, прекъсвани от кратки клипове или реклами, не се влияе от наличието на конферансие. 

Оценката на телевизионната публика също показа, че няма критична необходимост от водещ. 29,6 милиона зрители са гледали прякото предаване през февруари 2019 г., което е увеличение с над 3 млн. души в сравнение с изданието от предходната година. Популярността на "Оскарите" е далеч под най-високите нива в последните 2 десетилетия, но все пак обръщането на отрицателната тенденция даде повод за оптимизъм. 

"Имахме късмет, че (през 2019 г.) бяха номинирани толкова добри филми. Тази година смятаме, че ще имаме още едно силно издание", казва Кари Бърк. "Обсъждахме много кой е най-добрият начин за действие, може би ще дойде денят, в който отново ще решим да имаме водещ, но фокусът ни е върху най-доброто развлекателно шоу, а не върху водещия". 

Vox припомня, че причините за трудния избор на лице за награди като "Оскар" са свързани и с колебанията на някои от най-добрите в бизнеса. Мнозина отказват да се ангажират с церемонията, тъй като тя изисква огромна предварителна подготовка, а заплащането не отговаря на очакванията за натоварването. Джими Кимъл, водещ на наградите през 2017 г., е получил 15 000 долара за участието си - хонорар, който трудно би изкушил звезди от най-висок калибър. 

В същото време, всеки потенциален гаф на сцената провокира вълна от критични реакции срещу главните действащи лица на шоуто, а основният форум за "гледане" и обсъждане на церемонията отдавна се е изместил от традиционните медии към Twitter. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание