Ето така изглежда щастието: Хоакин Финикс и Руни Мара са седнали на стълбищата с вегански сандвич в ръка, а между тях стои "Оскар". Тя е прелестна в дантелената рокля на Alexander McQueen и кецовете си Converse. Той е верен на обещанието си да носи един и същи смокинг на Stella McCartney по време на всяка церемония за филмови награди през сезона.

Черно-бялата снимка на фотографа Грег Уилямс улавя онова, което хиляди думи не могат да опишат, когато става дума за върха на професионалния и личния живот на 45-годишния Хоакин Финикс.

"Цял живот съм бил негодник и егоист. Понякога съм бил жесток, труден за работа, и съм благодарен на толкова много от хората в тази зала за това, че ми дадохте втори шанс. Мисля, че точно тогава сме в най-добрата си форма - когато се подкрепяме взаимно. Не когато се отхвърляме заради миналите ни грешки, а когато си помагаме да растем. Когато се учим, когато взаимно се насочваме по пътя към изкуплението", каза актьорът в речта си получаването на своята първа награда "Оскар".

От превъплъщението му в садистичния имперaтор в "Gladiator" през 2000 г., през драматичния образ на Джони Кеш в "Walk the Line", до трансформацията му в света на смазващата полуда от "Joker" - Хоакин Финикс винаги е впечатлявал със своя талант, емоционална дълбочина и чувствителност към крайностите на човешката психика. Дори експериментът му с публичния отказ от киното в името на рап-кариера (в "I'm Still Here", 2010) се превърна в своеобразен филмов успех.

Въпреки че е роден в семейство на творци и актьори, носителят на "Оскар" за главна мъжка роля през 2020 г. е човекът, който най-трудно се вписва в категорията "холивудска знаменитост". Хоакин Финикс няма профили в социалните мрежи, няма интерес към суетата на индустрията, не се ласкае от медийното внимание, освен ако не го използва за популяризиране на благотворителна кауза - защита на човешките права, защита на правата на животните, борба с климатичните промени и др. След три номинации за "Оскар", през 2012 г. той обяви, че намира наградите на Филмовата академия за "глупост" - коментар, за който впоследствие се извини. Когато дойде неговият ред да получи златната статуетка за актьорско майсторство, Хоакин Финикс използва сцената на церемонията, за да призове света към битка срещу всяка форма на несправедливост - независимо дали става дума за "неравенството между мъже и жени, расизма, правата на коренното население или правата на животните".

"Страхуваме се от личната промяна, защото мислим, че ще трябва да пожертваме нещо, да се откажем от нещо"

"Но хората в своята най-добра форма са изключително талантливи и изобретателни. Можем да създаваме, развиваме и прилагаме системи за промяна, които са от полза за всички съзнателни същества и за околната среда", казва той.

Боязънта му към страничните ефекти от славата има основателни причини. През 1993 г. той става свидетел на смъртта на брат си Ривър (номиниран за "Оскар" за ролята си в My Own Private Idaho), който умира след свръхдоза едва на 23 години. Самият Хоакин Финикс влиза доброволно в рехабилитационен център за лечение на алкохолизъм през 2005 г.

"Вторият шанс", за който той говори, до голяма степен съвпада с периода на връзката му с 34-годишната актриса Руни Мара ("The Girl With The Dragon Tattoo", "Carol", и др.).

Двамата се запознават през 2012 г. на снимачната площадка на филма "Her" от Спайк Джоунз. Мара играе сравнително малка роля по сценарий - като бившата съпруга на главния герой (Хоакин Финикс), който впоследствие се влюбва в гласа на интелигентна операционна система (озвучен от Скарлет Йохансон).

Младата актриса обаче прави достатъчно силно впечатление на Финикс: "Тя е единственото момиче, което съм търсил в интернет. Никога дотогава не бях правил нещо подобно". В интервю за Vanity Fair от 2019 г. Финикс споделя, че по време на снимките на "Her" се е опасявал от това, че Руни Мара го презира. По-късно обаче е осъзнал, че впечатлението му е грешно, а дистанцираното отношение е провокирано от притеснителността й. В действителност Руни е изпитвала искрени симпатии към своя колега, с когото започват да поддържат приятелски отношения и да разменят писма.

През 2016 г. киното отново ги събира: този път в библейския сюжет на "Мария Магдалена". Платоничната им връзка постепенно се превръща в истинска романтична история. Първата им публична поява като двойка е през май 2017 г. в Кан. Хоакин Финикс получава наградата за главна мъжка роля в "You Were Never Really Here" (с кецове Converse на сцената на филмовия фестивал), a фоторепортерите обръщат внимание на това, че актьорът почти не изпуска ръката на своята половинка Руни Мара.

Двамата живеят заедно от 2017 г., а през лятото на 2019 г. разкриха, че са сгодени. И за него, и за нея, това ще бъде първи брак.

Малко след като Финикс приключи работата си по "Joker" в очакване на възхитата на филмовите критици, той и Руни бяха засечени да участват в серия от демонстрации в защита на околната среда (и двамата са заклети вегани и активисти за правата на животните).

Една от най-симпатичните прояви на любовта му към Руни Мара можеше да се види по време на фотосесиите от червения килим на всяка следваща голяма церемония за филмови награди, на които участваше "Joker". Финикс винаги стои на няколко крачки разстояние от своята годеница, като демонстративно се наслаждава на красотата й, докато фотографите от световните медии я снимат.

"Намери някого, който да те гледа така, както Хоакин Финикс гледа Руни Мара"

Речта му след получаването на "Златен глобус" през януари 2020 г. също беше посветена на Руни.

Кулминацията на "златната" година за Финикс и Мара дойде на 9 февруари със заслужената награда "Оскар" и с красивото смирение след церемонията.

"Бягай към спасението с любов, а мирът ще те последва" - неслучайно речта на най-добрия актьор за 2019 г. завърши с този цитат от покойния Ривър Финикс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024