Снимка: © МВР

Главният комисар на МВР Ивайло Иванов обяви, че за четирите почивни дни покрай Великденските празници (петък-понеделник) на КПП-тата на входовете и изходите на градовете ще отпадне основанието пътуване по работа. Мярката е предприета, тъй като повечето предприятия и държавни служби не работят, а и заради множество случаи на нарушения с фалшиви бележки от работодатели.

Иванов уточни, че няма да се издава нова заповед за напускането на областните градове. Няма да се допуска обаче безцелно движение на хора.

„Направени са над 9000 проверки на декларации на КПП-тата на случаен принцип“, съобщи той. За 641 лица, които са посочили основание, че отиват на работа, се оказва, че въобще нямат сключени договори за извършване на такъв вид дейност“.

„80 лица са посочили, че отиват на работа, а в същото време са регистрирани в бюрата за безработни. Полицаите по КПП-тата са там с една цел: да се опитат да запазят здравето на хората. Не са там, за да се чудим как да ги излъжем. Кому е нужно да се лъже? Лъжем себе си и своите близки“, каза главният секретар на МВР.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски каза, че ще се увеличи броят на дежурните по контролно-пропускателните пунктове, които в цялата страна са общо 215. Целта е „да не допуснем безцелно и неаргументирано движение на автомобили из страната“.

„Ще засилим контрола чрез проверки на декларации, за да установим кои са хората, които нямат причина за пътуване“, сподели той и допълни, че за Великден ще се охраняват 4000 православни храмове. 

„Пътна полиция също ще работи с уреди за скорост за нарушения на пътя“, каза главен комисар Христо Терзийски.

Директорът на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението Николай Николов съобщи, че мерките около храмовете ще бъдат засилени.

„На 1281 храма беше обърнато по-специално внимание, поради факта, че те са категоризирани от нас като обекти, в които се събират повече хора. В 28 от най-значимите обекти е организирано денонощно оперативно дежурство – там ще са налице също противопожарни служби. 501 човека са ангажирани с тази операция. Колегите от Главната дирекция ще имат задача и да наблюдават мерките за безопасност, и да подпомогнат полицията, която е изключително натоварена“, каза той.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев съобщи, че около по-големите храмове ще бъдат организирани своеобразни КПП-та.

„Във връзка с настоящите Великденски празници, колегите проведоха среща със Светия синод. Пред по-големите храмове ще бъдат изградени КПП-та, където ще се пренасочват потоците от хора. Ще опитаме да задържим гражданите на по два метра един от друг. Вътре в храмовете мерките се контролират от църквата, а за реда отвън отговаря полицията“, каза той.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов малко след това уточни, че тези КПП-та няма да са организирани по познатия начин, както пунктовете на входовете и изходите на градовете. Не стана обаче ясно как точно ще изглеждат.

Както знаете, в два столични квартала също бяха изградени КПП-та. „На територията на „Филиповци“ има 5 КПП-та, а 23 са тези във „Факултета“. Там няма да се допуска струпване на хора на едно място, ще се спазва задължителното използване на маски. Няма да се допуска безцелно движение. Пропускателните режими ще са като при КПП-тата на областните центрове. Ще се изискват служебни бележки от работодателя и лични документи“, каза Хаджиев.

Ще има санкции за неверни данни

Ивайло Иванов бе запитан дали ще има санкции за неверни данни, които хората предоставят на полицията: „Ще има. Министър Маринов е постоянна връзка с министър Сачева, а аз сутринта докладвах и на премиера. Преписките по места ще бъдат докладвани на прокуратурата“, каза той.

„Не само в четирите дни ще се проверяват декларации на случаен принцип. Не може да си представите какъв огромен обем от хора преминават през КПП-тата – стотици хиляди. Имам чувството, че на хората въобще не им пука“, каза Иванов.

Без КПП-та по гарите 

Той допълни, че в БДЖ и по гарите няма да има такъв контрол: „Заповедта гласи: Органите на МВР да организират КПП на входно-изходните пътища на областните центрове и да извършват проверка. Никъде в заповедта не пише, че трябва да се изграждат КПП-та на гарите. Нямаме задължение да проверяваме по влаковете. Ако на едно КПП може да бъде върнат гражданин, който има неоснователна причина за пътуване, как да върнем влака?“.

Иванов смята ,че на този етап няма основание армията да се включи в опазването на реда. Когато полицията е прекалено натоварена, чак тогава е възможен подобен ход.

Той даде информация и за нарушенията на Закона за извънредното положение. Образувани са 789 досъдебни производства, както и 5889 актове по закона за здравето. 2534 от тях са за това, че хората не са носили предпазна маска.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон