Оставката на Виктория Василева от НС стана повод Десислава Атанасова да се "обективира" за Гунчева Снимка: © Народно събрание

Народното събрание гласува напускането на Виктория Василева от "Има такъв народ" като депутат.

Тя беше народен представител от Благоевградския избирателен район. Следващата в листата на ИТН там е Анита Коцелова, която в момента е зам.-областен управител в града. На 10 юни Кирил Петков уволни, а после, в рамките на същия ден, възстанови всички областни управители и техните заместници от ИТН. Сред тях беше и Коцева.

"Хората, които ме познават не се изненадват", обяви от трибуната на Народното събрание Виктория Василева и добави, че е взела това решение сама и с пълното съзнание за това, което прави.

"Политика се прави с ум и сърце, а не с лакти, зъби и нокти. Ако липсата на ум може да бъде компенсирана, то тази на сърце не може", казва Василева.

"Ще станем успешни политици, ако забравим "Аз" и започнем да говорим с "Ние", завърши тя, катко добави, че не казва "Сбогом" на колегите си, а само на собствените си илюзии.

Представители на всички парламентарни групи благодариха за съвместната работа с Василева. Според Тошко Йорданов оставката на Василева показвала, че хората с различно мнение "не ги разстрелваме в парламентарната група" и използва случая да атакува отцепниците от ИТН, че когато си инакомислещ е достойно да напуснеш Народното събрание.

Десислава Атанасова също излезе на трибуната, за да опита да благодари на Виктория Василева, но бързо смени темата с тази за Елеонора Гунчева, която при напускането си на "Възраждане" обвини Десислава Атанасова и Костадин Костадинов, че много добре си партнират.

След като председателстващият парламента Мирослав Иванов напомни на Десислава Атанасова, че изказването ѝ трябва да е за оставката на Василева, председателката на ПГ на ГЕРБ го репликира:

"Поводът за напускане на една парламентарна група може да е всякакъв и мотивите може да са различни, но когато публично се обвиняват председателите на две парламентарни групи в задкулисни договорки, трябва да ми дадете възможност да обективирам моето изказване."

Атанасова се обърна към Виктория Василева, но само, за да можем отново да си каже за Гунчева, за която историята щяла да даде своята оценка:

"Много по-смислена и истинска позиция, госпожо Василева, от според мен неморалната позиция на някой, който напуска своята парламентарна груп с фалшив претекст, с лъжлив претекст, с неистина и след това за по-малко от 48 часа си променя решението. В този смисъл поздравявам ви за достойната постъпка, а за недостойните ще съдят и след нас, а и историята ще даде своята оценка."

Йордан Цонев от ДПС също поздрави Василева и припомни, че двамата са били заедно колеги в 38-то Народно събрание от СДС, когато Василева е била и най-младият депутат.

Политическата кариера на Василева тръгва от младежкото СДС, на което тя е главен секретар.

Според Христо Иванов от "Демократична България" Василева е била човек, който вижда голямата картина.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024