Снимка: © Народно събрание

Народното събрание гласува напускането на Виктория Василева от "Има такъв народ" като депутат.

Тя беше народен представител от Благоевградския избирателен район. Следващата в листата на ИТН там е Анита Коцелова, която в момента е зам.-областен управител в града. На 10 юни Кирил Петков уволни, а после, в рамките на същия ден, възстанови всички областни управители и техните заместници от ИТН. Сред тях беше и Коцева.

"Хората, които ме познават не се изненадват", обяви от трибуната на Народното събрание Виктория Василева и добави, че е взела това решение сама и с пълното съзнание за това, което прави.

"Политика се прави с ум и сърце, а не с лакти, зъби и нокти. Ако липсата на ум може да бъде компенсирана, то тази на сърце не може", казва Василева.

"Ще станем успешни политици, ако забравим "Аз" и започнем да говорим с "Ние", завърши тя, катко добави, че не казва "Сбогом" на колегите си, а само на собствените си илюзии.

Представители на всички парламентарни групи благодариха за съвместната работа с Василева. Според Тошко Йорданов оставката на Василева показвала, че хората с различно мнение "не ги разстрелваме в парламентарната група" и използва случая да атакува отцепниците от ИТН, че когато си инакомислещ е достойно да напуснеш Народното събрание.

Десислава Атанасова също излезе на трибуната, за да опита да благодари на Виктория Василева, но бързо смени темата с тази за Елеонора Гунчева, която при напускането си на "Възраждане" обвини Десислава Атанасова и Костадин Костадинов, че много добре си партнират.

След като председателстващият парламента Мирослав Иванов напомни на Десислава Атанасова, че изказването ѝ трябва да е за оставката на Василева, председателката на ПГ на ГЕРБ го репликира:

"Поводът за напускане на една парламентарна група може да е всякакъв и мотивите може да са различни, но когато публично се обвиняват председателите на две парламентарни групи в задкулисни договорки, трябва да ми дадете възможност да обективирам моето изказване."

Атанасова се обърна към Виктория Василева, но само, за да можем отново да си каже за Гунчева, за която историята щяла да даде своята оценка:

"Много по-смислена и истинска позиция, госпожо Василева, от според мен неморалната позиция на някой, който напуска своята парламентарна груп с фалшив претекст, с лъжлив претекст, с неистина и след това за по-малко от 48 часа си променя решението. В този смисъл поздравявам ви за достойната постъпка, а за недостойните ще съдят и след нас, а и историята ще даде своята оценка."

Йордан Цонев от ДПС също поздрави Василева и припомни, че двамата са били заедно колеги в 38-то Народно събрание от СДС, когато Василева е била и най-младият депутат.

Политическата кариера на Василева тръгва от младежкото СДС, на което тя е главен секретар.

Според Христо Иванов от "Демократична България" Василева е била човек, който вижда голямата картина.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море