Оставки и конфликт заради новото Covid-отделение в "Александровска"

Началникът на клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница проф. Емил Паскалев подаде оставка заедно с група от своите колеги.

Пред БНТ той казва, че мотивът му за напускане е личен, но решението му идва след неколкодневен конфликт с ръководството на болницата заради преобразуването на клиниката му в Covid-отделение.

Единственият диспансер за трансплантирани пациенти щ етрябва да се премести в друга сграда, в която се намира нефрологията.

От началото на март 2020г. Александровска болница е определена за болница от първа линия за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов (бивш директор на болницата) леглата, които трябва да бъдат разкрити в лечебното заведение са вече 340.

Ръководителят на Александровска болница д-р Борис Богов е наредил преразпределянето на помещения на няколко клиники - включително тази по нефрология - за лечение на болни от коронавирусна инфекция.

"Определянето на тези помещения като отговарящи на потребността от легла (интензивни и неинтензивни) за лечение на пациенти с инфекция в отделна сграда, с отделни входове, с налична реанимация и пр. е обмислено и обсъдено решение с началниците на тези Клиники и на общоболничен Медицински съвет", се казва в съобщение на болницата.

Разместването обаче провокира недоволство както сред медиците от нефрологията, така и сред представители на пациентски организации, които защитават правата на трансплантираните.

Ръководството на болницата е провело разговор с тях, но въпреки това проф. Паскалев е представил свои аргуменит, с които отказва да премести дейността и екипа си на друго място.

От Александровска твърдят, че оставането на трансплантираните пациенти в сградата с Covid-болни "излага на неимоверен риск живота и здравето" им. Предложен е алтернативен вариант за изместване на диспансера в помещения на клиниката по кожни болести, но и това решение е отхвърлено, като е последвано от колективната оставка на целия екип на нефролозите.

Директорът на болницата проф. Богов обвинява колегата си проф. Паскалев в "безотговорно поведение" и "абдикация от страна на лекар, който твърди, че обича своите пациенти". В съобщението на Александровска е цитиран и главния здравен инспектор Ангел Кунчев, който определя спора като "детински" - "заради създалата се ситуация всеки ще трябва да излезе от зоната си на комфорт, тъй като съвсем скоро ще се наложи цели болници да лекуват само коронавирус".

Оставката на проф. Емил Паскалев все още не е приета. От Александровска болница заявяват, че пациентите с бъбречна трансплантация ще продължават да бъдат обгрижвани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024