Снимка: © Getty Images

Сърбия започна да ваксинира безплатно чуждестранни граждани срещу Covid-19 и пред имунизационните центрове в Белград са струпаха дълги опашки. Чакащите са от Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора, а сърбите от популярната асоциация „Обединени срещу Covid“ критикуваха властта, че вместо да изпрати повече препарати на съседните страни, е допуснала събиране на стотици хора на едно място.

Кадри на телевизия N1 показват струпванията пред ваксинационните центрове в Белград, на които се вижда, че чуждестранните граждани не спазват дистанция, макар да носят предпазни маски.

Повечето хора от Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора нямат достъп до ваксините срещу Covid, защото не са членове на ЕС и не могат да разчитат на общия механизъм на Европейската комисия, а освен това все още не са се договорили с производителите за големи количества препарати. Сърбия също не е в ЕС, но страната се договори отделно с четири компании/страни – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, китайската Sinopharm и Спутник V (Русия).

Над 20% от населението на Сърбия е получило поне една доза от ваксините, а напълно имунизирани са 13,5% от всички 6.9 млн. граждани, сочат данните на Our World in Data. Белград предостави символично количество ваксини на съседните страни по нареждане на президента Александър Вучич, но те няма как да са достатъчни. На границата между Сърбия и Босна дори се стигна до задръстване, защото много хора пътуваха, за да се имунизират.

Асоциацията „Обединени срещу Covid“ разпространи отворено писмо, в което критикува решението на сръбските власти да позволят на чужденците да се имунизират в Белград. Позицията им, разпространена от местната медия Nova.rs, гласи, че „през последните дни правителството буквално кани и окуражава чуждестранните граждани да влизат масово в страната“.

„Те получават ваксините, предвидени за нас и нашата държава. Няма приемливо човешко обяснение за действията на онези, отговорни за случващото се. Приоритетът трябва да бъде организиране на кампания за ваксиниране на собствените граждани“, се казва в отвореното писмо.

„Първо, регулира ли се законно ваксинирането на чуждестранни граждани в Сърбия и по какъв начин?“, питат от сдружението. „Нормално ли е да се трупат опашки и да се създават възможности за разпространение на инфекцията? Защо ваксините не са даряват на съседните страни? Кой ще плати компенсации на нашите служители в здравната система, които работят и през уикенда, за да имунизират чужденци?“.

През последните дни в Сърбия има ръст на новите Covid-инфекции, а заведенията и моловете са затворени, както и в България.

Междувременно в страната започна и ваксинацията на бежанци, живеещи в лагери близо до Белград. Записали са се над 500 души, които ще бъдат имунизирани с препаратите на AstraZeneca, а Агенцията на ООН за бежанците подкрепи решението на властите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?