Снимка: © Getty Images

Сърбия започна да ваксинира безплатно чуждестранни граждани срещу Covid-19 и пред имунизационните центрове в Белград са струпаха дълги опашки. Чакащите са от Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора, а сърбите от популярната асоциация „Обединени срещу Covid“ критикуваха властта, че вместо да изпрати повече препарати на съседните страни, е допуснала събиране на стотици хора на едно място.

Кадри на телевизия N1 показват струпванията пред ваксинационните центрове в Белград, на които се вижда, че чуждестранните граждани не спазват дистанция, макар да носят предпазни маски.

Повечето хора от Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора нямат достъп до ваксините срещу Covid, защото не са членове на ЕС и не могат да разчитат на общия механизъм на Европейската комисия, а освен това все още не са се договорили с производителите за големи количества препарати. Сърбия също не е в ЕС, но страната се договори отделно с четири компании/страни – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, китайската Sinopharm и Спутник V (Русия).

Над 20% от населението на Сърбия е получило поне една доза от ваксините, а напълно имунизирани са 13,5% от всички 6.9 млн. граждани, сочат данните на Our World in Data. Белград предостави символично количество ваксини на съседните страни по нареждане на президента Александър Вучич, но те няма как да са достатъчни. На границата между Сърбия и Босна дори се стигна до задръстване, защото много хора пътуваха, за да се имунизират.

Асоциацията „Обединени срещу Covid“ разпространи отворено писмо, в което критикува решението на сръбските власти да позволят на чужденците да се имунизират в Белград. Позицията им, разпространена от местната медия Nova.rs, гласи, че „през последните дни правителството буквално кани и окуражава чуждестранните граждани да влизат масово в страната“.

„Те получават ваксините, предвидени за нас и нашата държава. Няма приемливо човешко обяснение за действията на онези, отговорни за случващото се. Приоритетът трябва да бъде организиране на кампания за ваксиниране на собствените граждани“, се казва в отвореното писмо.

„Първо, регулира ли се законно ваксинирането на чуждестранни граждани в Сърбия и по какъв начин?“, питат от сдружението. „Нормално ли е да се трупат опашки и да се създават възможности за разпространение на инфекцията? Защо ваксините не са даряват на съседните страни? Кой ще плати компенсации на нашите служители в здравната система, които работят и през уикенда, за да имунизират чужденци?“.

През последните дни в Сърбия има ръст на новите Covid-инфекции, а заведенията и моловете са затворени, както и в България.

Междувременно в страната започна и ваксинацията на бежанци, живеещи в лагери близо до Белград. Записали са се над 500 души, които ще бъдат имунизирани с препаратите на AstraZeneca, а Агенцията на ООН за бежанците подкрепи решението на властите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът