От Австрия до Дубай: Какви са Covid-мерките на най-популярните дестинации Снимка: © Getty Images

Новият вариант на коронавируса „Омикрон“ принуди държавите отново да затегнат граничния контрол от края на ноември и е на път да усложни още повече пътуванията в последния месец от годината. Редица европейски страни налагат нови мерки и частични локдауни, като почти навсякъде достъпът до обществени обекти е позволен само с наличие на зелен Covid-сертификат за имунизация.

Един от примерите е Гърция – повечето места са отворени за посетители, но почти всички обекти на закрито са достъпни само за ваксинирани. Става въпрос за ресторанти, барове, кафенета, музеи, театри, кина, спортни съоръжения и други.

Влизането в южната ни съседка става без ограничения за граждани на ЕС, ако те притежават валиден зелен сертификат за имунизация, преболедуване или отрицателен тест (PCR до 72 часа и антигенен до 48 часа преди пристигане). В противен случай се поставят под карантина.

Пътуващите от България, които не разполагат с доказателство за преболедуване или ваксинация, трябва да си направят тест преди влизане в Гърция и ако той е положителен, им се прави PCR за потвърждаване на пробата, преди да бъдат поставени под карантина.

Важно е да се отбележи, че документът за антитела, който позволява издаване на удостоверение с еквивалента на зелен сертификат у нас, не важи в други държави.

Всички посетители на Гърция са задължени да попълнят Passenger Locator Form (PLF) преди да пристигнат – там се попълват детайли относно адреса и продължителността на престоя, а генерираният QR-код се проверява на границата/летището.

Страната се бори с поредната вълна на Covid и удължи затварянето на границите за страни извън ЕС и Шенгенското пространство до 3 декември. Гърция отчита средно по над 6300 нови случая на ден през последната седмица, като последно регистрира 7720. Жертвите от началото на пандемията вече са над 18 хиляди, а правителството задължи всички над 60 години да се ваксинират в рамките на следващите 6 седмици, ако вече не са си поставили доза. Глобата за неспазване на мярката е 100 евро всеки месец.

Всичко за пътуването до Гърция вижте тук.

Пътуване до Виена преди и по време на празниците винаги звучи като добра идея, но външното ни министерство препоръчва на българите да избягват влизане в Австрия. Страната е една от най-засегнатите в Европа от новата вълна на пандемията и удължи националния локдаун с още 10 дни до 11 декември. Това означава, че обектите ще са затворени общо минимум 20 дни – първоначалните мерки, въведени преди повече от седмица, не дадоха резултат.

Излизането навън е позволено само при неотложна необходимост, за работа или училище, за спорт и за покупка на храна. Ресторантите, кафенетата и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени. Културните обекти, тези за различни услуги и хотелите не работят.

Новите случаи на коронавируса са над 8000, а средно за седмицата – повече от 11,4 хил. Над 66% от населението е напълно ваксинирано (5,96 млн. души), а от февруари 2022 г. имунизацията ще стане задължителна със заповед на местните власти.

Всичко за пътуването до Австрия вижте тук.

МВнР препоръчва да се избягват и пътуванията до друга популярна дестинация през зимата – Германия. Ако българите решат да влязат в страната, тези над 12 г. трябва задължително да предоставят зелен сертификат, в противен случай подлежат на 10-дневна карантина.

България е класифицирана като високорисков регион. Това означава, че преди пристигане трябва да се направи дигитална регистрация в онлайн портала Einreiseanmeldung.de. Там се качва и информацията относно наличието на отрицателен тест за Covid и свидетелствата за оздравяване или за ваксиниране. Мярката важи дори за транзит през Германия.

Карантината може да бъде предсрочно прекратена най-рано след 5-ия ден, след като бъде направен PCR-тест, чийто резултат е отрицателен. За деца под 12-годишна възраст, които не са преболедували от коронавирус, карантината се отменя автоматично след 5-ия ден от пристигането в Германия.

По-голяма част от обектите, включително ресторанти, музеи и хотели, са отворени за туристи. Всяка федерална провинция обаче има свои собствени мерки. Маските са задължителни на закрито, а влизането на повечето обществени места става само с Covid-сертификат.

Всичко за пътуването до Германия вижте тук.

Влизането в Италия също става със зелен сертификат плюс попълнен формуляр на адрес app.euplf.eu. При непредставяне на съответните документи, пристигащите се поставят под карантина.

Цялата страна се намира в „бяла" или "жълта" зона, което означава, че обществените обекти са отворени и е позволено безпроблемното пътуване между регионите. Маските са задължителни на закрито, а властите обмислят дали да не върнат правилото те да важат и на открити пространства.

Правителството наложи по-строги ограничения за хората, които не са ваксинирани или преболедували. От 6 декември поне до 15 януари няма да имат достъп до ресторанти на закрито, театри, спортни обекти и други. Те са отворени само за граждани или туристи, разполагащи със супер зелен сертификат - доказателство за преболедуване или ваксинация (без възможност за достъп с бърз или PCR тест).

Белгия е друга популярна дестинация сред българите и до нея достъпът става отново със зелен сертификат, ако искате да избегнете карантина. Нужно е и да се попълни формуляр PLF преди пристигане. Изолацията може да бъде прекъсната с отрицателен тест едва на 7-ия ден.

В страната е в сила общо задължение за носене на маски в обществения транспорт, магазини и търговски центрове, заведения, публични събития на закрито и открито - независимо от мащаба.

В ресторанти и кафенета, театри, концертни и музикални зали, кина, музеи, увеселителни и други тематични паркове се влиза само със зелен сертификат. От 27 ноември са затворени всички нощни клубове. Работното време на ресторантите и баровете е ограничено от 5.00 до 23.00 часа.

Всичко за пътуването до Белгия вижте тук.

Ако искате да прекарате началото на студената зима на екзотична дестинация като Малдивите например, трябва да представите попълнена здравна декларация (електронен формуляр). Тя следва да бъде изпратена по електронен път в рамките на 48 часа преди отпътуването чрез следния сайт imuga.immigration.gov.mv.

В електронната декларация се прилага задължителният PCR-тест за Covid-19 с отрицателен резултат, направен не повече от 96 часа преди отпътуването за Малдивите, като се брои първото летище на отпътуване.

Пристигащите в Малдивите туристи следва да представят допълнително и сертификат за пълна ваксинация. Изискването за ваксинация не е в сила за пътуващите за острови, покрили критериите на Министерството на здравеопазването на Малдивите за степен на ваксинация, пише в сайта на МВнР.

В страната е обявено извънредно положение, даващо правно основание за поставяне в изолация и под карантина на застрашени от вируса лица, хотели и острови и за предприемане на други необходими стъпки.

Всичко за пътуването до Малдивите вижте тук.

За пътуване до Дубай вижте информация тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023