От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен Снимка: © ScreenShot

Сглобката е „паянтова“ и всяка от партиите може още утре да разруши правителството. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на форум с младежите от партията от цялата страна, който се провежда в Сливен.

От думите на Борисов стана ясно, че се е засегнал от изказване на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който говори за „джипката“.

В интервю за "Дарик радио" Христо Иванов заяви, че "партиите великани са изчезнали, а това ражда фрустрация".

"Това означава невъзможност за тропане по масата и до нуждата да се разговаря. Премиерът не може вече да е цар, да командва всичко от джипката. Той не може да смени министър, но и никой не може. Не можеш да вземаш еднолично решения с 60 гласа, това ражда фрустрация”, каза Иванов.

В отговор бившият премиер Борисов заяви, че "зад нея (бел.ред. джипката) ние режехме ленти. Три години имаше едноличен модел със служебните правителства, един човек назначаваше служебни правителства, службите - всичко, но Христо Иванов го отбелязва съвсем меко, а мен ме критикува. Премиерът не е цар, ами аз не съм се родил цар – народът ме е избутал с огромни мнозинства,“ каза Борисов. Според него първата копка на магистралата „Русе-Велико Търново“, която е насрочена за 3 декември, се прави „за да ми угодят“, каза Борисов.

Той направи забележка на младежите от ГЕРБ, които от една страна не били доволни от участието на партията в управлението, но от друга - не давали конкретен отговор дали да останат в правителството.

„Искам да ми кажете ясно и точно – оставаме ли или не. Ако вие ми кажете, то още утре няма да съществува. Искате ли го? Пет пъти го правихме. На шестия, след като над милиард изхарчихме, за да провеждаме избори, нещо, макар и паянтово, съществува",обърна се Борисов към младежите на ГЕРБ

Той коментира, че партията му "понася щети в момента, но плюсовете и добрите новини са повече“.

Според Борисов България има голям шанс за Шенген и Еврозоната и това е, което всеки ден слагат на везните при въпроса дали кабинетът трябва да продължи да работи.

В Сливен бившият премиер не подмина и темата за коледната украса на София и шоуто, което предизвика недоволство сред симпатизантите на ГЕРБ.

„Говорихме за християнските ценности – без Господа нищо не може да се направи, независимо накъде върви модата. Аз никога няма да се изкълча да кажа на майка ми – родител. Името на майката е свято. Да, нямам нищо против – на всякакви инакомислещи сме дали възможност да се изявят на всякакви високи постове. Да, модата е за еднорози, феи, ние ще сме за нестинарките, за кукерите, за традиционното българско огнище,“ размишляваше Борисов пред младежите на партията в Сливен.

Накрая лидерът на ГЕРБ заключи „бъдещето е ваше, но докато сме ние ще е така – това е нашето разбиране“.

Според Борисов участието на ГЕРБ в правителството е измъкнало ПП-ДБ от "лявата хватка" на предходната коалиция, в която ПП-ДБ управляваха заедно с БСП и благодарение на това България може да затвърди евроатлантическата си ориентация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024