От фронта: Бивш №13 в тениса купува бронежилетки и помага на украинци, останали без пари

В средата на март най-успешният украински тенисист за последното десетилетие - Александър Долгополов, се завърна в страната си, за да я отбранява. Днес, освен че се е записал като доброволец в армията, той се опитва да използва популярността си зад граница, за да помага финансово на своите сънародници, засегнати от войната.

Бившият №13 в света е отворил сметка за дарения в PayPal, чрез която събира средства за нуждаещите се:

"Здравейте, хора. Парите, които дарихте, се оползотворяват напълно," написа той във вторник в Twitter, където публикува често - както лични обръщения, така и кадри от градовете в нападнатата си от Русия родина.

"Поръчах бронежилетки, които ще спасят животи. Ще ви ги покажа, когато пристигнат при мен", добавя Дългополов. "Освен това, по своя преценка, използвам малки суми (до 100 долара), за да помагам на хората в района. Засега съм успял да подкрепя семейство без средства, което е избягало от Херсон, и жена, която няма пари за храна и се намира в близост до фронтовата линия - знайте, че давам всичко от себе си, за да използвам даренията ви с най-добри намерения."

Войната заварва бившия тенисист в Турция - усетил, че подобно развитие е много възможно, той извежда семейството си от страната ден преди началото на инвазията.

Там първоначално си поставя за цел да споделя информация за случващото се всеки ден, а впоследствие се записва и на 7-дневно военно обучение:

"Ясно ми е, че няма как да стана Рамбо за една седмица, но не се притеснявам от оръжията и в тренировъчния център успявах да улуча главата на мишената между три и пет пъти от 25 метра разстояние," разказва той пред L'Equipe през март.

След края на обучението пътува до Загреб, откъдето купува бронежилетки, камуфлажни дрехи, термо очила и друго военно оборудване. Влиза в Украйна през границата с Полша заедно с отряд американски доброволци.

Завръща се с подкрепата на семейството си: "Украйна е моят дом и ще я защитавам заедно с всички други, които останаха. Уважение и благодарности за всички украински знаменитости, които са тук и не спират да се борят."

"Преди бяха тенис ракети и корди, а сега това", споделя съдържанието на багажа си спортистът.

В интервюто си през март Долгополов е категоричен, че е готов да се сражава, но засега за цивилните като него най-често са разполагани на пропускателните пунктове, за да претърсват колите.

По време на кариерата си Александър печели три титли на ниво ATP, завършва осем поредни сезона в топ 70 и стига до четвъртфинала на Australian Open през 2011 година. През същата година триумфира и с трофея на двойки на Мастърс турнира в Индиън Уелс, където на финала с партньора му побеждават Роджър Федерер и Стан Вавринка. Има и два успеха над Рафаел Надал.

Долгополов не е единственият представител на тениса на територията на Украйна в момента - Андрей Медведев и Сергей Стаховски също се завърнаха, за да отбраняват страната си. Най-ярките спортни представители сред защитаващата се армия обаче са в бокса, тъй като сред военните редици са световните шампиони Олександър Усик и Васил Ломаченко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024