Снимка: © Getty Images

Бившият министър-председател на Франция Франсоа Фийон ще влезе в затвора, след като бе признат за виновен по обвинения за това, че е давал заплащане на съпругата си Пенелопе за несъществуваща работа, съобщава BBC.

Присъдата на Фийон включва глоба от 375 хиляди евро и пет години лишаване от свобода, от които три - условно. Пенелопе ще трябва да плати същата сума, като има и три години затвор условно. 

"Заплащането е било непропорционално на свършената работа," заяви съдията. "Госпожа Фийон е била наета за позиция, от която няма полза."

Съпругата му е получила 831,400 евро  от парите на данъкоплатците като негова асистентка за шест години в края на миналия и началото на 21 век. Няма доказателства за каквато и да е извършена дейност от нейна страна. 

Скандалът избухва за пръв път през 2017 година, когато Фийон се кандидатира за президент на страната. До януари Франсоа води в надпреварата срещу Емануел Макрон и Марин Ле Пен, но именно тогава публикация в Le Canard Enchaine разкрива въпросната схема. Рейтингът му спада рязко и го оставя на третата позиция.

Преди това 66-годишният политик заема поста на министър-председател на Франция от 2007 до 2012 година по време на президентския мандат на Никола Саркози. 

Към присъдата на Фийон се включва и забрана за кандидатиране на каквито и да е избори в следващите 10 години. 

Прочети