Снимка: © Булевард България

България не изнася оръжия за Украйна, обяви вицепремиерът Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във вторник. Според лидера на БСП подобни твърдения са „фалшива новина“ и представляват опасност за националната сигурност на България.

"Твърдението, че България изнася оръжие за една от страните, означава пряка намеса на България във войната, поне според мен, и който продължава да го внушава, грози националната сигурност на България", заяви вицепремиерът Нинова.

Министърът на икономиката представи в парламента списък с износа на оръжия, боеприпаси, технологии и стоки с възможна двойна употреба на България от назначаването на кабинета "Петков" до момента. Стойността на износа е малко над 504 млн. лева, като най-големите обеми са за Азия и Африка. В списъка на вносителите са десетки държави - от ЕС, САЩ, Канада, членки на ЕС, Израел, Египет, Мексико до Индонезия, Малайзия, Буркина Фасо, Южен Судан, Узбекистан и много други.

Над половината от износа на оръжие е към страни от Близкия Изток - Оман, Египет, Саудитска Арабия - общо 317 млн. лева за няколкото месеца, в които управлява този кабинет.

В Субсахарска Африка, в някои страни, в които се водят и военни конфликти - Етиопия, Гвинея, Буркина Фасо, Руанда, Джибути, Нигерия, Нигер и Южен Судан, износът е на стойност 43 млн. лева.

Към САЩ и Канада страната ни е изнесла военни стоки за малко над 71 млн. лева, а за редица страни от ЕС, включително и Румъния - за почти 46 млн. лева.

За други европейски страни, в това число Турция, Швейцария и Азербайджан, износът е на стойност 18 млн. лева, посочи Нинова.

От изнесената информация става ясно, че Украйна не фигурира в списъка със страните, до които България продава оръжие и технологии. 

Нинова обясни и как се случва износът на оръжие от България: "Съществува Междуведомствена комисия, която разглежда документите и дава разрешения или прави откази. В тази комисия участват Държавната агенция за национална сигурност, Служба "Военна информация", Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Министерството на икономиката и индустрията. След като всички тези служби и институции се подпишат под разрешение или отказ, накрая слага подпис министърът на икономиката, който и да е той".

Оповестяването на информация относно износа на оръжия на страната е безпрецедентно, но съгласувано с всички ангажирани институции - ДАНС, МВР и службите за сигурност, каза вицепремиерът Нинова. Досега Комисията за контрол над оръжейния износ отчиташе дейността си в края на всяка година. Ще бъде внесено предложение за предоставяне на справката на всяко тримесечие:

"Няма да чакаме края на годината, както е по закон. Получила съм разрешения да ви предоставя тази информация сега. Предложила съм и на Междуведомствената комисия - вместо да чакаме края на годината, да ви даваме отчет какво прави българското правителство по тази тема. На всяко тримесечие ще се изправяме пред вас да ви предоставяме тези доклади", добави Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"