От началото на кабинета "Петков" България е изнесла оръжие за над 500 млн. лв., но не и в Украйна Снимка: © Булевард България

България не изнася оръжия за Украйна, обяви вицепремиерът Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във вторник. Според лидера на БСП подобни твърдения са „фалшива новина“ и представляват опасност за националната сигурност на България.

"Твърдението, че България изнася оръжие за една от страните, означава пряка намеса на България във войната, поне според мен, и който продължава да го внушава, грози националната сигурност на България", заяви вицепремиерът Нинова.

Министърът на икономиката представи в парламента списък с износа на оръжия, боеприпаси, технологии и стоки с възможна двойна употреба на България от назначаването на кабинета "Петков" до момента. Стойността на износа е малко над 504 млн. лева, като най-големите обеми са за Азия и Африка. В списъка на вносителите са десетки държави - от ЕС, САЩ, Канада, членки на ЕС, Израел, Египет, Мексико до Индонезия, Малайзия, Буркина Фасо, Южен Судан, Узбекистан и много други.

Над половината от износа на оръжие е към страни от Близкия Изток - Оман, Египет, Саудитска Арабия - общо 317 млн. лева за няколкото месеца, в които управлява този кабинет.

В Субсахарска Африка, в някои страни, в които се водят и военни конфликти - Етиопия, Гвинея, Буркина Фасо, Руанда, Джибути, Нигерия, Нигер и Южен Судан, износът е на стойност 43 млн. лева.

Към САЩ и Канада страната ни е изнесла военни стоки за малко над 71 млн. лева, а за редица страни от ЕС, включително и Румъния - за почти 46 млн. лева.

За други европейски страни, в това число Турция, Швейцария и Азербайджан, износът е на стойност 18 млн. лева, посочи Нинова.

От изнесената информация става ясно, че Украйна не фигурира в списъка със страните, до които България продава оръжие и технологии.

Нинова обясни и как се случва износът на оръжие от България: "Съществува Междуведомствена комисия, която разглежда документите и дава разрешения или прави откази. В тази комисия участват Държавната агенция за национална сигурност, Служба "Военна информация", Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Министерството на икономиката и индустрията. След като всички тези служби и институции се подпишат под разрешение или отказ, накрая слага подпис министърът на икономиката, който и да е той".

Оповестяването на информация относно износа на оръжия на страната е безпрецедентно, но съгласувано с всички ангажирани институции - ДАНС, МВР и службите за сигурност, каза вицепремиерът Нинова. Досега Комисията за контрол над оръжейния износ отчиташе дейността си в края на всяка година. Ще бъде внесено предложение за предоставяне на справката на всяко тримесечие:

"Няма да чакаме края на годината, както е по закон. Получила съм разрешения да ви предоставя тази информация сега. Предложила съм и на Междуведомствената комисия - вместо да чакаме края на годината, да ви даваме отчет какво прави българското правителство по тази тема. На всяко тримесечие ще се изправяме пред вас да ви предоставяме тези доклади", добави Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024