OLX е най-популярната платформа за покупко-продажба на различни артикули у нас, но въпреки коректното поведение на потребителите и усилията на администраторите, напоследък някои клиенти са застрашени от така наречените фишинг атаки.

Най-активната от тях в момента е представянето на недоброжелатели като потенциални купувачи, които се свързват с продавача в OLX чрез външно приложение и предлагат да платят авансово. Клиенти и администратори на платформата предупреждават потребителите да не се поддават на такива предложения, защото могат да бъдат поставени под риск.

„Никога не водете кореспонденция извън официалния канал на OLX“, съветва Надя Сивкова, известен гримьор и популярно лице в социалните мрежи, която често използва платформата, за да намира интересни „находки“ за себе си и децата, както и да продава излишни за тях артикули.

Плащанията в OLX не стават онлайн, а с наложен платеж чрез куриерската фирма. „Ако някой Ви поиска данни за банковата Ви карта, не се доверявайте и не предоставяйте никаква банкова информация, защото това крие рискове“, предупреждава Надя.

„Никога не подвеждайте своите потенциални купувачи в описанието на продукта, когато качвате обяви в OLX“, съветва още тя.

От OLX напомнят, че платформата не предлага онлайн разплащания и транзакции през самия сайт. Заплащането на артикулите, продавани от потребители на OLX и доставени чрез куриер, никога не се извършва онлайн, а чрез наложен платеж при получаване и проверка на пратки от куриер (Speedy, Български пощи). Не се изисква номер на карта или CVV/CVC код, сумата се заплаща в брой или наложен платеж чрез куриерска фирма, или лично предаване.

„Съветваме потребителите да бъдат много внимателни къде оставят банковите си данни и винаги да поддържат разговора на лични съобщения в платформата, за да можем да им помогнем в случай на измама“, апелират администраторите.

„Пазете се, измамите зачестяват“, предупреждава Надя Сивкова, а съветите й как най-добре да снимаме и опишем продуктите си за продажба, можете да видите във видеото по-горе. Допълнителна информация може да откриете в блога на OLX.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин