OLX е най-популярната платформа за покупко-продажба на различни артикули у нас, но въпреки коректното поведение на потребителите и усилията на администраторите, напоследък някои клиенти са застрашени от така наречените фишинг атаки.

Най-активната от тях в момента е представянето на недоброжелатели като потенциални купувачи, които се свързват с продавача в OLX чрез външно приложение и предлагат да платят авансово. Клиенти и администратори на платформата предупреждават потребителите да не се поддават на такива предложения, защото могат да бъдат поставени под риск.

„Никога не водете кореспонденция извън официалния канал на OLX“, съветва Надя Сивкова, известен гримьор и популярно лице в социалните мрежи, която често използва платформата, за да намира интересни „находки“ за себе си и децата, както и да продава излишни за тях артикули.

Плащанията в OLX не стават онлайн, а с наложен платеж чрез куриерската фирма. „Ако някой Ви поиска данни за банковата Ви карта, не се доверявайте и не предоставяйте никаква банкова информация, защото това крие рискове“, предупреждава Надя. 

„Никога не подвеждайте своите потенциални купувачи в описанието на продукта, когато качвате обяви в OLX“, съветва още тя.

От OLX напомнят, че платформата не предлага онлайн разплащания и транзакции през самия сайт. Заплащането на артикулите, продавани от потребители на OLX и доставени чрез куриер, никога не се извършва онлайн, а чрез наложен платеж при получаване и проверка на пратки от куриер (Speedy, Български пощи). Не се изисква номер на карта или CVV/CVC код, сумата се заплаща в брой или наложен платеж чрез куриерска фирма, или лично предаване.

„Съветваме потребителите да бъдат много внимателни къде оставят банковите си данни и винаги да поддържат разговора на лични съобщения в платформата, за да можем да им помогнем в случай на измама“, апелират администраторите.

„Пазете се, измамите зачестяват“, предупреждава Надя Сивкова, а съветите й как най-добре да снимаме и опишем продуктите си за продажба, можете да видите във видеото по-горе. Допълнителна информация може да откриете в блога на OLX.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети