Никулден наближава, а рибата е основен избор за празничния ден. От пълнен шаран с орехи и гъби до риба на скара с ароматен орехов сос, подбрахме няколко рецепти, които са подходящи за специален обяд или вечеря със семейството и не са задължително с шаран.
Повечето от рецептите са лесни и не изискват специални умения, за други - ще трябва да отделите малко повече време.
Ето и идеите за празничното меню на 6 декември.
Пълнен шаран с орехи и гъби
Необходими продукти:
- 1 шаран (около 2 кг);
- 2 домата;
- 2 глави лук;
- 1 ч.ч. счукани орехови ядки;
- Магданоз на вкус;
- Черен пипер и сол на вкус;
- 100 г гъби;
- 2 с.л. зехтин;
Задушете нарязаните лук, домати и гъби в зехтина. Добавете орехите, магданоза, солта и черния пипер. Напълнете почистения шаран с получената смес и зашийте отвора. Поставете рибата в намазнена тава, добавете малко вода и печете в предварително загрята фурна на 180°C до готовност.
Риба с орехов сос
- 1 кг рибни филета по избор;
- зехтин - 5 с.л.;
- сол;
- черен пипер;
за соса
- орехи - 120 г
- чесън - 1 глава
- магданоз
- оцет - 1 с.л.
- сол
- черен пипер на вкус
Рибата се измива и нарязва на порции. Натрива се със сол и черен пипер. Намазва се обилно със зехтин и се изпича на скара. Ядките се счукват и се слагат да заврят в малко гореща вода заедно с обеления и счукан чесън и ситно нарязания магданоз. Подправят се с оцета, солта и черния пипер. Филетата риба се заливат със соса и се сервират.
Печена скумрия на фурна
- 2 броя скумрия;
- 1 лимон;
- 2 скилидки чесън;
- 150 мл доматено пюре;
- Сол на вкус
Скумриите се осоляват, а във всяка риба се поставят няколко резенчета лимон и нарязан чесън. Поставете рибите в намазнена тава, добавете доматеното пюре и малко вода. Скумриите се пекат в предварително загрята фурна на 180°C до готовност.
Филе от ципура с гарнитура от зелена салата с булгур и нар
- 2 филета ципура;
- 1 яйце;
- Сол и пипер на вкус;
- 2-3 с.л. брашно;
- 2-3 с.л. галета
Салата:
- 1 бр. зелена салата;
- 4 с.л. булгур;
- Зърна от 1 нар;
- Зехтин за салатата
Овкусете филетата с подправки, оваляйте ги в брашно, потопете в разбито яйце и накрая в галета. Изпържете филетата до златисто. Сварете булгура и го смесете с нарязаната зелена салата и зърната от нар. Овкусете салатата със зехтин и сервирайте като гарнитура към рибата.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: