От пълнен шаран до печена скумрия - ето някои от най-популярните рецепти за Никулден Снимка: © Getty Images

Никулден наближава, а рибата е основен избор за празничния ден. От пълнен шаран с орехи и гъби до риба на скара с ароматен орехов сос, подбрахме няколко рецепти, които са подходящи за специален обяд или вечеря със семейството и не са задължително с шаран.

Повечето от рецептите са лесни и не изискват специални умения, за други - ще трябва да отделите малко повече време.

Ето и идеите за празничното меню на 6 декември.

Пълнен шаран с орехи и гъби

Необходими продукти:

  • 1 шаран (около 2 кг);
  • 2 домата;
  • 2 глави лук;
  • 1 ч.ч. счукани орехови ядки;
  • Магданоз на вкус;
  • Черен пипер и сол на вкус;
  • 100 г гъби;
  • 2 с.л. зехтин;

Задушете нарязаните лук, домати и гъби в зехтина. Добавете орехите, магданоза, солта и черния пипер. Напълнете почистения шаран с получената смес и зашийте отвора. Поставете рибата в намазнена тава, добавете малко вода и печете в предварително загрята фурна на 180°C до готовност.

Риба с орехов сос

  • 1 кг рибни филета по избор;
  • зехтин - 5 с.л.;
  • сол;
  • черен пипер;

за соса

  • орехи - 120 г
  • чесън - 1 глава
  • магданоз
  • оцет - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер на вкус

Рибата се измива и нарязва на порции. Натрива се със сол и черен пипер. Намазва се обилно със зехтин и се изпича на скара. Ядките се счукват и се слагат да заврят в малко гореща вода заедно с обеления и счукан чесън и ситно нарязания магданоз. Подправят се с оцета, солта и черния пипер. Филетата риба се заливат със соса и се сервират.

Печена скумрия на фурна

  • 2 броя скумрия;
  • 1 лимон;
  • 2 скилидки чесън;
  • 150 мл доматено пюре;
  • Сол на вкус

Скумриите се осоляват, а във всяка риба се поставят няколко резенчета лимон и нарязан чесън. Поставете рибите в намазнена тава, добавете доматеното пюре и малко вода. Скумриите се пекат в предварително загрята фурна на 180°C до готовност.

Филе от ципура с гарнитура от зелена салата с булгур и нар

  • 2 филета ципура;
  • 1 яйце;
  • Сол и пипер на вкус;
  • 2-3 с.л. брашно;
  • 2-3 с.л. галета

Салата:

  • 1 бр. зелена салата;
  • 4 с.л. булгур;
  • Зърна от 1 нар;
  • Зехтин за салатата

Овкусете филетата с подправки, оваляйте ги в брашно, потопете в разбито яйце и накрая в галета. Изпържете филетата до златисто. Сварете булгура и го смесете с нарязаната зелена салата и зърната от нар. Овкусете салатата със зехтин и сервирайте като гарнитура към рибата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Започнаха доставките на оръжие от САЩ за Украйна

Тръмп отрече да е окуражавал Зеленски да атакува цели в Москва и Санкт Петербург

09:23 - 16.07.2025
Важно днес

Най-малко 12 ранени и един загинал при руски удари срещу Украйна през изминалата нощ

Москва демонстрира пълно пренебрежение към ултиматума на Тръмп

09:20 - 16.07.2025
Важно днес

НС разглежда окончателно промените в Закона за движение по пътищата

Пет ключови промени са в дневния ред на парламента

08:18 - 16.07.2025
Важно днес

Граждани протестират в София, Варна и четири европейски града в подкрепа на Благомир Коцев

Всички протести започват в 18:30 ч. местно време

07:29 - 16.07.2025
Важно днес

Пускат движението по ул. "Опълченска" в София

От днес се възстановяват и маршрутите на градския транспорт

07:00 - 16.07.2025
Важно днес

Полиция влезе отново в община Варна

Проверяват две заповеди за заместник на Благомир Коцев, въпреки че Административният съд вече се е произнесъл

21:00 - 15.07.2025
Спорт

Големи скандали от "малкото парти" на звезда на "Барселона"

Ламин Ямал си спретна празненство с ниски хора

20:11 - 15.07.2025
Кино и сериали

Номинациите за Emmy 2025 - „Severance“ води в надпреварата с 27 номинации

„The Penguin“, „The Studio“ и „The White Lotus“ също са сред основните фаворити

18:35 - 15.07.2025