От първо лице в Милано: Какво видяхме от най-голямото изложение за мебели и аксесоари в света

След близо 2 години прекъсване заради пандемията Covid-19 този септември в Милано отново се проведе най-голямото изложение за мебели и аксесоари в света - Salone Del Mobile.

Традиционно провеждащото се в началото на април Supersalone, с придружаващото го SalloneSatellite, представящо изгряващите таланти в дизайна, и Design week превърнаха Милано отново в епицентър на световния дизайн.

За разлика от предишни издания, огромното изложбено пространство от близо 210 000 кв. м. на Rho Fiera Milano беше редуцирано с около 80%. От препълнените в минали години 20 огромни палати, побиращи над 2300 изложители, през 2021 имаше близо четвърт по-малко. От пълноводните реки с хора сега нямаше и следа, което може би е било и донякъде търсен ефект на организаторите. За да могат посетителите свободно да се движат из пространството, съобразно пандемичните мерки, тази година изложбените щандове бяха заменени със семпли изложбени стени, пред които и на които да се показват различните брандове.

И въпреки иновативната идея на куратора Стефано Боери експозиционните стени да са изпълнени от изцяло рециклируеми материали, това ограничение беше отнело възможността компаниите да демонстрират свободно своята визуална и функционална творческа енергия. Ето някои от акцентите на изложението Supersalone:

Тази година Supersalone имаше различен облик в сравнение с преди. Липсваха смелите експозиционни решения, емоцията и морето от посетители.

Акцентът беше изложбата „Изгубеното дипломиране“ (The Lost Graduation Show), където се представиха 170 проекта на студенти от 48 училища за дизайн от 22 страни.

Продължава вече утвърденият тренд модни брандове да пренесат своята идентичност и ценности в интериорни решения за дома. Добре сме запознати с тази трансформация при H&M, Зара, Дизел, Армани, Мисони и ред други. От 2020 и Луи Джо заявява своето присъствие в сегмента.

Друг акцент на Supersalone беше изложбата „Заеми място“ („Take a seat“) с фокус върху един от най-иконичните дизайн обекти - столът, като огледало на социално-икономическите и културните промени в обществото. Бяха представени над сто иконични стола от историята на италианския дизайн, от Гае Ауленти (Gae Aulenti) до Джио Понти (Gio Ponti).

Най-голямото изложение за мебели и дизайн в света стартира преди близо 60 години, през 1961, като възможност да се покаже и промотира направеното от италианския дизайнерски елит и италианските брандове за интериорни решения.

Традиционното оживление по време на седмицата на дизайна в града, в галерии, магазини, шоуруми и пространства за дизайн беше запазило своята оригиналност, въодушевление и креативност.

За да бъдат допуснати, на входа на всяка от локациите посетителите трябваше да подадат европейски Covid-паспорт и им беше измервана телесната температура.

Ето и някои от най-интересните акценти от седмицата на дизайна в града:

Хермес / Свързващи обекти

С фокус върху материалите и тяхната визуална сила, традиция и иновативност, Hermes бяха превърнали спортния център Ла Пелота в сърцето на квартала Брера в приказен шоурум на новата си колекция за дома. „Свързващи обекти“ въведе посетителите в пъстро графично „селище“, в което да се докоснат до уникалното ноу-хау и креативност на френския бранд.

Диор / Столът на Диор Медалион

Използвайки стилистиката на модно шоу, със сценичен пушек и обекти, които сякаш „дефилираха“ под светлината на прожекторите, Диор представи работата на 17 артисти, дизайнери и архитекти, дали нова форма на иконичния стол на модния бранд – Медалион.

Галерия Диморе / Минало, настояще и бъдеще

Пространството на талантливите Диморе студио беше преобразено в сцена за изложбата „Минало, Настояще, Бъдеще“. Тя се фокусираше върху италианския рационализъм от 30-те с невероятна селекция от обекти от средата на столетието, от новата колекция на студиото и от отделни брандове от целия свят.

Галерия Росана Орланди / Невинна пластмаса

Едно от утвърдените пространства за дизайн в Милано, Галерията на Росана Орланди, представи любопитен микс от млади изгряващи дизайнери и независими брандове, представящи рециклирани или рециклируеми дизайн идеи, които да хвърлят нова светлина върху болезнената за обществото ни тема – вината не е в пластмасата.

На една от снимките се вижда и самата Росана Орланди, наричана понякога от колегите си „босът на дизайна в Милано“ и „детектив на трендове и нови таланти“.

Галерия Нилуфар / Орнате на Лаура Бетан Ууд

Галерия Нилуфар (Nilufar) представи Орнате на Лаура Бетан Ууд - пътуване в света на скритите будоарни пространства, изследваща различни техники и материали.

Триенале Милано / Енцо Мари

По време на седмицата на дизайна в Милано можеше да се види и една от най-чаканите изложби. „Енцо Мари“ в Триенале Милано е посветена на едноименния дизайнер, артист, критик, теоретик и една от най-важните фигури в италианския дизайн.

Пирели Хангарбикока / Маурицио Кателан „Breath ghosts blind“

Маурицио Кателан се завръща със соло изложба след близо десетилетие в пространството на Пирели Хангарбикока. Изложбата ще може да бъде видяна до 20 февруари 2022 година и драматургично се развива в три действия из пространствата на сградата.

Алкова / Обекти от общ интерес

Над 50 бранда, дизайнери, галерии и културни институции се представиха в Алкова - клъстър от сгради на бивша военна болница на запад от центъра на Милано, превърнат в пространство за изкуство и дизайн от 2019 година.

Спацио СВ32 / Рик Оуен в диалог с изгряващи дизайнери

Организираната от галерия Филия изложба дава възможност на млади дизайнери да направят свой деликатен прочит на минималистичната и експресивна естетика на известния дизайнер и стилист.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024