"Най-грозният цвят" пак е на мода. От подиума до гардероба на Тейлър Суифт и Камала Харис

Трендовете в модата се менят както сезоните - бързо и неусетно, но винаги могат да ви изненадат. Тази есен няма да е изключение, тъй като най-предпочитаният и популярен цвят по модните подиуми, а и не само, е цвят, който вече си е изградил репутация, но като "най-грозния в света".

Кафявото изглежда е новото черно и ще преобладава през следващите месеци. Големи имена в индустрията като Gucci, Louis Vuitton и Chloé го превърнаха в основна част от новите си колекции дрехи, обувки и аксесоари. Знаменитости като Тейлър Суифт и Дакота Джонсън вече влязоха в модните списания с тоалети в кафяво. Трендът стигна и до гардероба на кандидатката за президент на САЩ Камала Харис, която се появи с кафяв костюм на Конгреса на Демократическата партия миналия месец.

Най-точно актуалният тази есен нюанс се описва като "мока кафяво", "шоколадово кафяво" или просто "кафеникаво". Той попада и в селекцията на онлайн платформата Pinterest за един от петте цвята за 2024 г. Оказва се, че е и един от най-търсените сред потребителите в приложението.

Кафявото обаче има противоречива слава в годините. Исторически цветът често е свързван с бедност и нисък социален статус. В Средновековна Европа например дрехи в този нюанс са носили нисшите социални класи и селяните. Законите, открити от този период, показват, че това в действителност е бил цветът на бедните работници.

Дори в древен Рим плебеите са били наричани пулати, което в буквален превод от латински означава "облечени в кафяво".

Промяната започва в края на 19 век, когато цветът става основен във военните униформи. Войниците започват да използват екипировка в този оттенък с цел разработят по-ефективни методи за камуфлаж на фронта.

През същия период художници и дизайнери изоставят ярките цветове, които са били широко достъпни на Запад, и да предпочитат по-фини нюанси. Така в изобразителното изкуство се оформя естетическо движение, което отдава заслуженото внимание на кафявото, но интересът продължава само до началото на 20-и век.

Исторически кафявото е свързвано и с нацизма - най-вече заради униформите на армията на Нацистка Германия. Дори членовете на паравоенната организация "Щурмабтайлунг" по времето на Адолф Хитлер са били известни като "кафявите ризи". Завземането на властта в Германия. от националсоциалистите на Хитлер през 1933 г. остава в учебниците по история като т.нар. "Кафява революция".

Символично по-тъмните нюанси се свързват и с негативни или тъжни неща. През 2012 г. оттенък на кафявото - Pantone 448C, беше признат "за най-грозния цвят в света". Заключението беше на австралийска фирма за пазарни проучвания, която го свързва с мръсотията, смъртта и катрана.

След публикуването на доклада няколко страни, сред които Великобритания, Франция и Белгия, решиха да използват цвета като предупреждение за потребителите на цигари. Производителите на тютюневи изделия в тези държави бяха задължени да правят опаковки в този конкретен нюанс. По този начин властите се надяваха да "превъзпитат" пушачите.

През последните години обаче кафявото получава своята реабилитация. Цветът е част от стилистиката на "тихия лукс". Това е манията за минимализъм и т.нар. "дискретно богатство" - привържениците на този начин на живот обичат да носят скъпи неща, но без да привличат внимание към себе си или към дрехите си. Тоест да показват добър вкус, но без да се хвалят с него.

Кафявото също е толкова популярно, защото е просто. Дизайнерът Робърт Маккинли казва пред изданието "Washington Post", че много хора вече са уморени от ярките цветове и бижута. Затова и тенденцията е да се върви към противоположното - а именно по-семпли и тъмни оттенъци.

Така кафявото от "грозно" и "бедно" вече се описва по-скоро като "земно", "изтънчено" и, разбира се - "луксозно". Според модни експерти то е особено подходящо за сезон на преход и уют - каквато е есента, тъй като предлага топлина и финес.

Затова и не е изненадващо, че цветът отново се качи на модните подиуми и влезе в гардероба на известните личности. "Кафеникавите" нюанси вече доминират в тези среди, но не и не само. Те се оказват и отлично попадение, когато става дума за интериорен дизайн .

Изданието "Elle Decor" пише, че кафявата боя се завръща и "земните тонове от 70-те години" отново са популярни сред компаниите за бои както в САЩ, така и в Европа.

"Земният и същевременно изискан характер на кафявите нюанси ги прави идеален фон за естествените материали, които в момента се използват в съвременните интериори, включително плетеници, дървесина и каменни облицовки", казва творческият директор на марката за бои "Little Green" Рут Мотърсхед.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Захариева получи ресора за стартъпи и иновации в новата ЕК. Вижте всички еврокомисари

В новата комисия има 40% жени и 60% мъже

11:31 - 17.09.2024
Важно днес

Маскирани обраха казино в "Люлин"

Откраднати са 33 хиляди лева

10:19 - 17.09.2024
Текстове от партньори

На прага на първия учебен ден - какво да дадем на детето за закуска?

Има ли начин да разнообразите класиката сандвич със сирене, кроасан или бисквити? Как трябва да изглежда правилната закуска?

10:18 - 17.09.2024
Важно днес

Терзиев призна като грешка закъснялата заповед за неучебния ден в София

Закъснялото обявяване на неучебния ден е резултат от недобра координация, призна кметът

08:32 - 17.09.2024
Важно днес

Задържаният за опита за покушение срещу Тръмп не е стрелял срещу него

Мъжът се е криел близо 12 часа в храстите, за да причака Тръмп

08:01 - 17.09.2024
Европейски дневници

След обрати Урсула фон дер Лайен представя екипа на новата Европейска комисия

Страсбург очаква да чуе новия състав на Европейската комисия

07:37 - 17.09.2024
Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лавракът изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана

17:27 - 16.09.2024