Руската медия "Важни истории" публикува разследване за няколко руски губернатори, които поддържат отявлено руската военна инвазия в Украйна и обвиняват Запада в "заплаха за нашата държава", докато те и семействата им притежават имоти в ЕС - включително в България.

Преди седмица част от тях са санкционирани от Великобритания, други - изобщо не са поставени под забранителен режим, въпреки че поддържат военната пропаганда.

Денис Паслер е губернатор на Оренбургската област (близо до границата с Казахстан), чиято жена Елена Герц притежава "апартаменти с площ 106 кв.м. в град Лозенец на брега на Черно море, недалеч от Бургас".

По-рано Герц е имала и още апартаменти от по 120 кв.м., но вече ги е продала, съобщават "Важни истории". Паслер е санкциониран от Великобритания, но не и от ЕС.

Той живее с Герц на семейни начала, но фактът, че няма официално сключен брак с нея, му позволява да не декларира нейните доходи и имущество, вкл. в чужбина. За сметка на това той е декларирал, че синът му е ползвал стая в общежитие във Великобритания между 2018 и 2021 г., което показва, че може да е учил или карал стаж в страната.

Паслер пропагандира опорната точка, че Русия "спасява света от нацизма" чрез войната в Украйна, а неотдавна посещава окупираната територия на Перевалската област в Луганск.

Александър Ус, който е губернатор на Красноярския край, също обвинява западните държави, че са превърнали Украйна в "един от основните плацдарми" срещу Русия и подкрепя публично признанието на Донецк и Луганск за независими републики. Трите му пораснали деца обаче нямат никакви проблеми със Запада - напротив. По-голямата му дъщеря Мария е бивш директор на инженерна компания в Мьонхенгладбах, а в момента живее в Берлин на улица, носеща името на бившия американски президент "Хари Труман".

Синът му Артьом също притежава компания, регистрирана в Германия, която се занимава с търговия на промишлено оборудване за нефтогазовата индустрия. По-малката дъщеря има апартамент в Лондон, който през 2015 г. е оценяван на повече от 900 хиляди британски паунда, притежава и компании в Италия, една от които държи 4-звезден хотел на остров Сардиния (на снимката).

В същото време Ус е поставен в списъка на британските санкции.

Губернаторът на Башкортостан Радий Хабиров е един от първите руски държавни служители, посетили окупираните територии след войната. Дъщерите му обаче се оказват в топли връзки със Запада. По-голямата е женена за австрийски гражданин и живее в "един от най-красивите квартали на Виена". По-малката живее и учи във Великобритания от 2015 г., като в момента е маркетингов мениджър на британска козметична компания. Баща им е санкциониран от властите в Лондон.

Ръководителят на република Татарстан (част от Руската федерация) не е в нито един санкционен списък, въпреки че е "по-активен от много други регионални ръководители в поддръжката на войната в Украйна".

Вдовицата на неговия покоен син е наследила от него два апартамента във френско селище край границата с Швейцария, а сестрата на съпругата му има жилища във Франция и Малта.

Дъщерята на губернатора на Ленинградска област Александър Дрозденко, който е прекръстил канала си в Telegram на "ДроZденко" в чест на войната, живее от години във Фрнация и е женена за местен гражданин. Семейството притежава апартаменти и кафене в центъра на Ница.

Апартамент от 146,2 кв.м. в Германия е декларирала жената на Игор Артамонов, който е губернатор на Липецката област - още един санкциониран от Великобритания областен управител, който смята, че войната в Украйна е борба с нацизма.

"Важни истории" коментират, че не може да се разбере какъв е бил принципът на подобр от страна на британските власти спрямо санкционираните губернатори. Те цитират думите на руски политолог, спред когото за тези чиновници "лоялността и отношенията с Кремъл сега са по-важни от семейната собственост в чужбина".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024