От Сиела уличиха шефката на ЦИК  в незнание, немарливост и разхищение на държавни пари  Снимка: © БНТ
  • Не е истина твърдението на Камелия Нейкова - председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), че хартия за машините за гласуване не може да се произвежда в България.
  • Няма оправдание за закупуването на хартия, неподходяща и криеща риск от дефект.
  • Не е ясно защо при цена от е 3.96 лв. преди година, сега ЦИК купува същия консуматив за 3,5 пъти по-висока цена.
  • Всичко това става ясно от писмо на "Сиела Норма", публикувано от БНТ, ден преди балотажа на 5 ноември.

В писмото си от "Сиела Норма", компанията, която доставя машините за гласуването, директно обвиняват председателката на ЦИК в разпространяване на лъжи. Реакцията е в отговор на казаното от Камелия Нейкова в предаването "Панорама"

"За всички избори с машинно гласуване от последните 10 години, включително до парламентарните избори през октомври 2022 г., Сиела е доставяла хартиените ролки за машините за гласуване. Те напълно са отговаряли на спецификацията на производителя на машините, като последните доставки са изцяло произведени в български печатници.", пишат от компанията.

Те определят думите на Нейкова, че в България не може да се произвежда такава хартия за неистина и добавят, че няма аргумент за закупуването на хартия, която е първо, неподходяща и второ, опасна.

Два дни преди балотажа, на който ще може да се гласува с машини, доставчикът на устройствата "Сиела Норма" предупреди, че има риск от дефекти при отпечатването на хартиените разписки.

Адвокат Иван Тодоров от "Сиела" обяви, че ЦИК са заложили двойно по-голям от стандартния размер на ролките, с които машините на Smartmatic работят - 25,5 вместо 12 мм. Максималният размер по спецификацията на устройствата бил 17 мм.

За втори път от април насам обаче ЦИК поставят условие, според което диаметърът на ролката трябва да е 25,4 мм. Това е част от параметрите на хартията за машинно гласуване, която според последните поправки на Изборния кодекс от 2022 г. трябва да бъде специализирана и да има допълнителни защити.

Според Иван Тодоров обаче промяната на спецификацията може да доведе до повреди в изборния ден.

От писмото на "Сиела Норма" се разбира и че ЦИК поръчва хартията за машините за 13,90 лева за бройка, вместо за 3,96 лв. - толкова са стрували миналия октомври.

"Преди месец г-жа Нейкова е сключила договор, който все още не е публикуван, за цена 13,90 лв., което е над 3,5 пъти по-висока цена, без през този период да е имало особени промени в цените на материалите за производство.", твърдят от "Сиела"

"При многократните искания от страна на Сиела Норма да се коригират спецификациите и да се достави хартия с параметри съобразно изискванията на производителя, винаги сме получавали отговор от г-жа Нейкова, че това не е работа на Сиела Норма и е извън сключените от нас договори за обществени поръчки.", се казва още в писмото.

Оказва се и че производителят на машините за гласуване още на 17 януари писмено е уведомил г-жа Нейкова за техническите параметри и изисквания към хартиените ролки. Въпреки това писмо, за изборите през април 2023 г. е закупена хартия, която не съответства на тези изисквания. За местните избори също е обявена техническа спецификация за хартиените ролки, която не съответства на изискванията на производителя. В резултат Смартматик е внесъл в ЦИК на 20 октомври писмо, че проблемите остават и в този случай отказва да приема гаранционни искове.

"През октомври 2022 г. заради проблеми с печата само две машини са дефектирали. През април 2023-а 67 машини - заради печата. И това ще нарасне експоненциално. Това е държавно имущество за милиони и заради тези ролки се поврежда непрекъснато. Не знам какво имат тези хора в в главите си, че да поръчват нестандартна хартия, която на всичкото и отгоре е по-дебела отколкото трябва. Че това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин или на бензиновата - дизел - ще се повреди с течение на времето. Същото става и с машините", каза в петък Тодоров в интервю за bTV.

"Госпожа Нейкова се опита да спекулира за някакви съмнителни 200 машини за изборите през 2021 г., за които не е знаела откъде са дошли, къде са и за какво ще се използват.", продължават от "Сиела" .

"Това изказване е абсолютно подвеждащо и невярно, доколкото още на 10 ноември 2021 г. сме я уведомили писмено за мястото на съхранение и предназначението на тези машини. Още повече че с Определение № 12221 от 29.11.2021 г. на Върховния административен съд действията за задържане на машините са обявени за незаконосъобразни и тези машини са върнати на "Сиела Норма".

Всички тези факти опровергават неистините, изказани от г-жа Нейкова в ефира на предаването „Панорама“, и навяват на мисълта, че тези сериозни проблеми са предизвикани не от незнание или немарливост, а може би умишлено.", завършват от компанията, доставичик на машините.

На балотажа ще бъдат използвани над 9000 устройства за гласуване в различни секции в страната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024