Предприемачът Леонардо дел Векио - един от най-богатите хора в Италия и собственик на брандовете за очила Ray-Ban и Oakley - е починал на 87-годишна възраст.

Основаната от него компания Luxottica е най-големият производител на очила в света. Дел Векио беше не само фактор в модната индустрия, но и инвеститор в някои от големите италиански финансови компании като инвестиционната банка Mediobanca и най-голямата застрахователна група в страната Generali.

Животът му е пример за обратите, които човек може да преживее по пътя към успеха. Дел Векио се ражда в семейството на самотна майка, която отглежда още три деца. Баща му умира пет месеца преди Леонардо да се роди.

Овдовялата му майка е принудена да го остави в сиропиталище, когато момчето е само на 7 години.

Бъдещият милиардер започва да работи на 14-годишна възраст като чирак във фабрика за инструменти в Милано, преди да се специализира в създаването на елементи за направата на очила.

През 1961 г. той създава своята Luxottica като подизпълнител на по-големи производители - по това време Дел Векио е само на 26 г.

Шест години по-късно дружеството вече започва да разработва изцяло собствени рамки за очила, а през 1971 г. Luxottica спира да обслужва други производители и се фокусира изцяло върху собствената дейност.

През 1988 г. компанията му сключва първото си партньорство за производство на очила под емблемата на Джорджо Армани, като впоследствие работи с почти всички глобални модни брандове. През 1990 г. Luxottica предлага акциите си на борсата в Ню Йорк, а през 2003 г. вече е част от индекса на най-търгуваните италиански компании.

Дел Векио използва привлечения капитал, за да разширява бизнеса си и придобива брандове като Vogue Eyewear, Persol, Ray-Ban, Oakley и др.

Последната голяма трансформация е сливането с френската група за корекционни стъкла за очила Essilor през 2017 г. със сделка за 50 млрд. евро.

По данни на Financial Times EssilorLuxotica има 80 000 служители по цял свят, а приходите за миналата година са били над 19,8 млрд. евро.

Леонардо дел Векио e женен три пъти - в два от тях той сключва брак с Николета Зампило, която ще наследи 25% от неговата холдингова компания Delfin, управляваща инвестициите му. Останалите 75% от собствеността ще бъдат разделени между неговите шест деца - Клаудио, Мариса и Паола (от първата му съпруга), Леонардо Мария (от Николета Зампило) и Лука и Клементе (от връзката му със Сабина Гроси).

Част от наследството му е предназначена и за Ноел Микати - дъщерята на неговия племенник Клаудио и потомката на ливански банкери Лайла Микати.

За разлика от други италиански предприемачески фамилии - Леонардо дел Векио не следва принципа на запазването на мениджмънта в семейството и привлича външни директори за водещите позиции в компаниите му.

"Причината е много проста. Можеш да уволниш един мениджър, но не можеш да уволниш децата си", казва той в свое интервю.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024