От солидарност към Украйна: Националният военноисторически музей няма да работи на 3 март Снимка: © Facebook

Националният военноисторически музей обяви, че от солидарност към Украйна няма да работи на предстоящия национален празник на България на 3 март.

"Когато в ХХI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от историята на миналото," написаха на официалния си сайт от НВИМ.

"Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът. Затова в знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратено безумието на войната Националният военноисторически музей няма да работи на 3 март," гласи още съобщението.

Планираното за 1 март официално откриване на изложбата "Достойни за свобода" също няма да се състои, като тя ще може да бъде посещавана от 4 март.

Междувременно ръководството на Българската академия на науките обяви, че предоставя своя хотел в София и почивната си база във Варна на разположение за настаняване на украински учени и техните семейства.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024