Снимка: © Народно събрание

Народното събрание публикува официалния проект на ГЕРБ за нова конституция на Република България, след като в сряда депутатите събраха 127 подписа за внасянето й за дебат.

Документът показва, че Веселин Марешки и почти цялата парламентарна група на "Воля" (без двама души - Елена Пешева и Кръстина Таскова) са подкрепили внасянето на проекта. 

Сред независимите депутати е получена подкрепа от Ангел Исаев (екс-ДПС) и Спас Панчев (екс-БСП), но липсват имената на депутати от "Атака", които бяха изключени от "Обединени патриоти" - Десислав Чуколов, Павел Шопов, Станислав Станилов, Явор Нотев и др. 

ГЕРБ и Патриотите разполагат само със 116 гласа, което не осигурява нужния минимален праг. Отказът на бившите коалиционни партньори да се включат в инициативата явно е довел до внезапния обрат в позицията на Марешки, който до сутринта на 2 септември твърдеше, че дори не е чел предложенията на ГЕРБ и няма да даде подписи за внасянето им. 

Липсва и подписът на депутата от ГЕРБ Георги Марков - бивш конституционен съдия. 

Бивш депутат на Марешки стана концесионер на плажа Кабакум Север 2

Новият проект на конституцията е подписан и от бившия министър на туризма Николина Ангелкова, която се върна като депутат от групата на ГЕРБ след оставката от Министерски съвет.

Новата версия е допълнена с липсващия преамбюл от 1991 г., дописан с уточнението, че народните представители прогласяват "своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, която утвърждава националните ценности и традиции". Последната част от формулировката е приносът на ВМРО към текста на ГЕРБ. 

Описанието на герба, държавния печат и знамето на България продължават да стоят на по-високи позиции от текста, който утвърждава страната като правова държава. За сметка на това депутатите са решили да направят допълнителни пояснения за детайлите на герба до дъбовите клонки и трикольорния кант. 

Целият текст на проекта можете да прочетете тук. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина