Отбелязваме 150 години от гибелта на Васил Левски

България отбелязва днес 150 години от гибелта на Васил Левски. Възпоменателни събития, посветени на паметта на Апостола има в цялата страна.

Българската православна църква по традиция ще почете Левски с панихида в храма "Св. София", която ще бъде последвана от литийно шествие до паметника на Апостола на свободата в столицата, където ще бъдат поднесени цветя и венци на официална церемония. Възполенателната церемония ще бъде излъчена на живо по БНТ1 от 18 ч. През целия ден програмата на националната телевизия е посветена на живота и делото на Васил Левски. Заради събитието в столицата ще има ограничения в движението в района на паметника на Апостола, а граждани ще могат да се поклонят и да оставят цвета до 15 ч и след края на церемонията.

В София има и две изложби за Левски - в галерия "Средец" е експозицията "Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата". Тя показва над 100 уникални документа, снимки и писма, съхранени във фонда на Националната библиотека. Сбирката ще остане в галерията до 10 март, а след това ще пътува в страната и ще бъде изложена в регионални и читалищни библиотеки.

В "Квадрат 500" в деня на годишнината се открива мултимедийната експозиция "Изповедта на Апостола". Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола. На видеостена чрез холографска технология ще се излъчва възстановка на събитията в дните непосредствено преди смъртта на Левски, според БНР. В мултимедийния проект участват актьорите Веселин Плачков, Иван Тренев, Любов Павлова, Румен Иванов, Александър Георгиев. Сценарист е Нели Димитрова, а режисьор – Димитър Гочев.

Историци спорят на тема имало ли е съдебен процес срещу Дякона. "Няма процес, тъй като самите членове на извънредната правителствена комисия, заседавала в София през декември 1872 и януари 1873 година, не са юристи, с изключение на Иванчо Хаджипенчович. Не е и съд органът, пред който е изправен Апостола", казва в книгата си "Убийството на Васил Левски" Янко Гочев, цитиран от БНР.

Историкът се позовава на множество достъпни исторически източници, сред които документи от архива на Народната библиотека, Централния исторически архив и документи от чуждестранни държавни архиви.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024