Без специални събития, церемонии и тържества - тази година България празнува различен 24 май. Днес отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Денят на Солунските братя Кирил и Методий - създателите на глаголицата, е отбелязван като църковен празник още през XI век. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив, по инициатива на Найден Геров, се организира празник на Кирил и Методий. Денят 11 май не е случайно избран - това е общият църковен празник на двамата светии. Така той започва да се чества като празник на българската просвета, култура и на славянската писменост.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). 

Тази година пандемията Covid-19 и мерките за социална дистанция не позволяват масови струпвания на хора и отбелязването на празника до голяма степен ще премине онлайн. Все пак церемониите включват поднасяне на венци, молебени и литийни шествия.

От 9.30 часа в храм-паметник "Св. Александър Невски" бе отслужена литургия от Мелнишкия епископ Герасим, а тържественият молебен по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост оглави патриарх Неофит. Той започна в 11 ч. и бе излъчен на живо във "Фейсбук" от Св. Синод.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова в 10 часа щположиха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Цветя поднесоха и служителите на библиотеката, която е подготвила много онлайн събития.

Междувременно Инициативният комитет на работещите български танцови, творчески и музикални дейци организира мирен протест от 11.45 ч. на пл. "Независимост" в София. Те искат да се разреши работата в помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство.

Както знаете, от 11 май посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на сценичните събития на открито, са позволени, но при спазване на противоепидемичните мерки.

Румен Радев: България е възкръснала благодарение на просветата и културата

Президентът Румен Радев поздрави българите с честването на 24 май. "Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата", написа той във "Фейсбук".

"Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината".

"България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!", сподели президентът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове