Отказаха да екстрадират Джулиан Асанж в САЩ заради психичното му здраве Снимка: © Getty Images

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж няма да бъде екстрадиран в САЩ. Решението е на лондонски съд, а причината – притеснения относно психическото състояние на австралиеца, при когото съществува „риск от самоубийство“.

Вашингтон иска 49-годишният Асанж да бъде върнат в страната заради обвинения в публикуване на хиляди класифицирани документи през 2010 и 2011 г. САЩ твърди, че действията на основателя на Wikileaks тогава са нарушили закона и са застрашили животи. Според обвиняемия – исканията на американците са политически мотивирани.

САЩ има 14 дни, в които да обжалва решението на съдията от Лондон и се очаква да го стори. Асанж ще бъде върнат в затвора в Белмарш, а въпросът за пускането му под гаранция ще получи своя окончателен отговор в сряда. Адвокатът му Ед Фицджералд съобщи пред съда, че ще предостави доказателства, че австралиецът няма да „избяга“.

Според съдия Ванеса Барайтсер – американските прокурори са спазили всички изисквания за осъждането на Асанж в САЩ, но не са способни да предотвратят евентуално негово самоубийство.

„Общото впечатление е за депресиран човек, страхуващ се за своето бъдеще“, каза тя, цитирана от BBC. „Заповядвам неговото освобождаване“.

В съда бе и годеницата на Асанж – Стела Морис, с която имат две малки деца. Тя заплака, а главният редактор на Wikileaks Кристин Храфнсон я утеши, пише BBC.

Ако бъде осъден, австралиецът може да се изправи пред наказание до 175 години затвор, твърдят адвокатите му. Въпреки това Вашингтон смята, че присъдата ще е най-вероятно между четири и шест години.

Асанж има повдигнати 18 обвинения. Те включват заговор за хакване на базите данни на американските военни, които са му позволили да извлече секретна информация за войните в Афганистан и Ирак. Преди десетилетие тя бе публикувана в сайта на Wikileaks и стана публично достояние.

След обжалването окончателното решение за екстрадиция ще бъде в ръцете на британския министър на вътрешните работи, пише The Guardian. Позицията на новия президент на САЩ Джо Байдън ще бъде от решаващо значение във всеки момент. Възможно е той да помилва Асанж, въпреки че през 2011 г. го нарече "високотехнологичен терорист".

Австралиецът прекара седем години в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където го очакваше дело за изнасилване. То бе прекратено в края на 2019 г., а Асанж беше арестуван.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024