Отказаха да екстрадират Джулиан Асанж в САЩ заради психичното му здраве Снимка: © Getty Images

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж няма да бъде екстрадиран в САЩ. Решението е на лондонски съд, а причината – притеснения относно психическото състояние на австралиеца, при когото съществува „риск от самоубийство“.

Вашингтон иска 49-годишният Асанж да бъде върнат в страната заради обвинения в публикуване на хиляди класифицирани документи през 2010 и 2011 г. САЩ твърди, че действията на основателя на Wikileaks тогава са нарушили закона и са застрашили животи. Според обвиняемия – исканията на американците са политически мотивирани.

САЩ има 14 дни, в които да обжалва решението на съдията от Лондон и се очаква да го стори. Асанж ще бъде върнат в затвора в Белмарш, а въпросът за пускането му под гаранция ще получи своя окончателен отговор в сряда. Адвокатът му Ед Фицджералд съобщи пред съда, че ще предостави доказателства, че австралиецът няма да „избяга“.

Според съдия Ванеса Барайтсер – американските прокурори са спазили всички изисквания за осъждането на Асанж в САЩ, но не са способни да предотвратят евентуално негово самоубийство.

„Общото впечатление е за депресиран човек, страхуващ се за своето бъдеще“, каза тя, цитирана от BBC. „Заповядвам неговото освобождаване“.

В съда бе и годеницата на Асанж – Стела Морис, с която имат две малки деца. Тя заплака, а главният редактор на Wikileaks Кристин Храфнсон я утеши, пише BBC.

Ако бъде осъден, австралиецът може да се изправи пред наказание до 175 години затвор, твърдят адвокатите му. Въпреки това Вашингтон смята, че присъдата ще е най-вероятно между четири и шест години.

Асанж има повдигнати 18 обвинения. Те включват заговор за хакване на базите данни на американските военни, които са му позволили да извлече секретна информация за войните в Афганистан и Ирак. Преди десетилетие тя бе публикувана в сайта на Wikileaks и стана публично достояние.

След обжалването окончателното решение за екстрадиция ще бъде в ръцете на британския министър на вътрешните работи, пише The Guardian. Позицията на новия президент на САЩ Джо Байдън ще бъде от решаващо значение във всеки момент. Възможно е той да помилва Асанж, въпреки че през 2011 г. го нарече "високотехнологичен терорист".

Австралиецът прекара седем години в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където го очакваше дело за изнасилване. То бе прекратено в края на 2019 г., а Асанж беше арестуван.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024