Отказът на украинците да се местят в Рибарица и Паничище озадачи властите

Малкият брой на желаещи украински бежанци да се преместят във ведомствените бази в Рибарица и Паничище от Варна и Бургас доведе до критики от страна на българските власти към тях и до предупреждения, че "ако има капризи", може да се стигне и до "най-фаталния вариант" - разполагането им в центъра за мигранти в Елхово, в който в момента са настанени чужденците, идващи от Сирия, Афганистан и др.

Ръководителят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева обяви, че са ангажирани десетки служители на структурата в режим 24/7, наред с хора от БДЖ, МВР и други институции, за да може да се организира преместването на хората от Черноморието.

За неделя беше планирано "пилотно" превозване на 200 души от Варна и още толкова от Бургас, но варненският влак се оказа едва с 5 пътници от бежанските хотели.

"Ангажирането на ресурси, които остават неизползвани, наистина е хабене на ресурси. Не става дума само за хората, които са на линия, а и за финансов ресурс. Това е като фалшивите сигнали на 112, когато линейката може да спаси човешки живот, но се е отзовала на фалшив сигнал. Ако тези ситуации продължават да се повтарят в рамките на следващите дни, колкото и да е неприятно, бежанският център в Елхово, който побира до 1700 човека, може да се окаже един необходим ресурс", казва Мариана Тошева на брифинг.

Тя призова всички украински граждани, които нямат желание да се настаняват в държавни бази след 31 май да информират хотелите или екипите на агенцията за бежанците на терен, за да могат те да обърнат внимание на хората в уязвимо положение.

В. "Сега" цитира доброволеца Роман Куваев, който свидетелства за прекъснатата комуникация между бежанците и властите.

Според Куваев - много от тях са разбрали едва снощи къде предстои да бъдат извозени.

Възрастните и болните не били готови с багажа сутринта, други не искали да се местят във вътрешността на страната, където липсва социално обслужване, разказва той.

Независимо от първоначалния неуспех на планирането - транспортът на бежанци ще продължи до 1 юни включително. Тогава изтича и крайният срок за престоя им в хотели, които няма да участват в новата програма за настаняване. В последните два дни се очаква и организацията на процеса да бъда най-тежка, предупреди Тошева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024