Лана Дел Рей изгуби неиздадени песни и книга след кражба. Но не е единствената Снимка: © Getty Images

Славата може да носи много предимства, но сред тях не е защита от кражби. И Лана Дел Рей го разбра по трудния начин, но не е единствена. Обикновено битовата престъпност се прицелва в пари, бижута и други скъпи вещи, които бързо може да препродаде. Но да откраднеш неиздавано творчество от звезда е несравнима плячка.

Лана Дел Рей осъзнава, че е жертва на кражба, когато преди дни от колата ѝ изчезват записи от неиздадения ѝ все още албум, както и единствената ѝ налична чернова от книга, по която работи.

37-годишната изпълнителка разказа за инцидента в поредица от видеоклипове в Instagram. Тя обяснява, че е паркирала колата си на "Мелроуз Авеню" - оживена търговска улица в Лос Анджелис на границата между скъпарския "Бевърли Хилс" и Западен Холивуд. Отдръпва се от автомобила си само за няколко минути, но те се оказват достатъчни някой да счупи всичките прозорци и да открадне раницата ѝ. В нея се е намирал лаптопът на звездата, три видеокамери и твърд диск.

На устройствата е било съхранявано творчеството на Лана Дел Рей, по което тя работи към настоящия момент и предстои да бъде издадено. Става въпрос за първите 200 страници на черновата на новата ѝ книга, неиздавани песни, наред с лични и семейни снимки и видеоклипове. Певицата обаче изглежда не е взела адекватни мерки за сигурност, тъй като споделя, че не е имала резервни копия на част от материалите си и няма достъп до "облака" си за споделяне на файлове.

"Имахме същите проблеми и в къщата и това е постоянно. Въпреки че съм благодарна, че мога да споделя всички хубави неща с вас, просто искам да разкажа и за предизвикателствата. Мисля, че е важно да кажа, че това представлява препятствие за творческия процес, за защитата на материалите, а също и на мен самата", казва изпълнителката във видео.

Тя обаче изразява своите опасения, че открадната музика може да излезе нелегално и без нейно позволение. Зад името на Лана Дел Рей всъщност има цял списък от песни, изтекли в мрежата, като от дебюта ѝ през 2011 г. досега са изтекли над 200 песни.

"Моля ви, не слушайте музиката, защото тя все още не е излязла официално", призовава поп звездата, като споделя и за трудностите, свързани с киберсигурността: "Наистина е трудно и няма какво да направя, не мога да направя устройствата по-сигурни".

Лана Дел Рей обаче не е единственият артист, чийто творчески труд е бил отнет поради непредвидени обстоятелства. От подобен инцидент се оплаква и американският диджей и продуцент Скрилекс. През 2011 г. по време на престой в Милано от него са откраднати два лаптопа и два твърди диска, на които се съхраняват всичките музикални проекти, по които е работил в този момент.

"Всичко това вече го няма. Имах и нов албум, него също вече го няма. Прекарах една седмица да си скубя косата, но сега просто се фокусирам върху бъдещето и повторното създаване на албума ми", споделя носителят на "Грами" в социалните мрежи тогава.

"Поуката от тази история за всички начинаещи музиканти и продуценти? Винаги архивирайте работата си!", допълва той.

Подобен случаи има и от края на миналия век, когато първите демо записи на 14-ия студиен албум на американския певец и композитор Том Уейтс са откраднати, а мястото на престъплението отново се оказва колата на звездата. Няколко години по-късно записите започват да се разпространяват нелегално, като самият Уейтс споделя, че е трябвало сам да си купи от негалните копия, за да преработи успешно албума си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024