Снимка: © Getty Images

На редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи, че за последното денонощие са открити 51 нови случая на коронавирус, с което се бележи ръст от 5.6% спрямо предходния ден. 

Общо заболелите са 966, от които 752 са активни. Отново повечето от новите потвърдени положителни проби са в София - 22. Плевен обаче също бележи голямо увеличение на случаите с 19 нови. В Бургас са открити 5, в Кюстендил 2, в Смолян 1, в Хасково 1 и в Сливен 1.

Според щаба покачването в броя на болните се дължи на вълна от новозаразени преди и по време на Цветница.

В Плевен голяма част от новите случаи идват от шивашко предприятие "Мизия" с над 1000 работници - едно от най-големите в страната, съобщи доц. Кунчев. На 15 април жена от предприятието дава положителен тест, след което е направено епидемиологично проучване и вследствие от него първоначално се откриват две нови положителни проби от семейството ѝ и 4 от нейни колеги. Вчера са потвърдени нови 19 случая от предприятието, от които само един е със симптоми. 

Вчерашните тестове са били 33, като днес предстои изследване на целия цех, в който е работила жената, потвърдена на 15 април. В него работят около 100 жени. Предприятието ще прекъсне работа в 14-дневен срок, като през този период служителите ще бъдат изследвани.

Има четирима нови заразени медицински служители, като общият им брой вече е 80. Двама от тях са от ВМА - лекар и медицинска сестра в интензивния сектор, в Хасково е засегната медицинска сестра и в ИСУЛ - медицинска сестра.

От петимата нови болни в Бургас, трима са онкоболни, дошли от отделението в болница "Иван Рилски" в София. 

Има трима нови излекувани, което означава, че вече 170 души са оздравели в България. Средната им възраст е 47 години. Двама са починали през изминалите 24 часа. Това са 77-годишен мъж в "Света София" с придружаващо заболяване диабет и мъж във ВМА  със сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания - ръководителят на Щаба не каза на колко години е той.  Средната възраст на починалите е 64.5 години.

268 са настанените в болници, от които 34 в интензивни отделения и клиники.

За вчерашния късен брифинг, на който бе съобщено, че в България няма опасност от радиация в България, ген. Мутафчийски призна, че може би не е бил даден в най-удачния час, но поясни, че премиерът е решил той да бъде проведен след разпространяването на фалшива информация и покачването на паниката в последните часове на вчерашния ден.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени