Откриха 19 случая на Covid-19 в голямо шивашко предприятие Снимка: © Getty Images

На редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи, че за последното денонощие са открити 51 нови случая на коронавирус, с което се бележи ръст от 5.6% спрямо предходния ден.

Общо заболелите са 966, от които 752 са активни. Отново повечето от новите потвърдени положителни проби са в София - 22. Плевен обаче също бележи голямо увеличение на случаите с 19 нови. В Бургас са открити 5, в Кюстендил 2, в Смолян 1, в Хасково 1 и в Сливен 1.

Според щаба покачването в броя на болните се дължи на вълна от новозаразени преди и по време на Цветница.

В Плевен голяма част от новите случаи идват от шивашко предприятие "Мизия" с над 1000 работници - едно от най-големите в страната, съобщи доц. Кунчев. На 15 април жена от предприятието дава положителен тест, след което е направено епидемиологично проучване и вследствие от него първоначално се откриват две нови положителни проби от семейството ѝ и 4 от нейни колеги. Вчера са потвърдени нови 19 случая от предприятието, от които само един е със симптоми.

Вчерашните тестове са били 33, като днес предстои изследване на целия цех, в който е работила жената, потвърдена на 15 април. В него работят около 100 жени. Предприятието ще прекъсне работа в 14-дневен срок, като през този период служителите ще бъдат изследвани.

Има четирима нови заразени медицински служители, като общият им брой вече е 80. Двама от тях са от ВМА - лекар и медицинска сестра в интензивния сектор, в Хасково е засегната медицинска сестра и в ИСУЛ - медицинска сестра.

От петимата нови болни в Бургас, трима са онкоболни, дошли от отделението в болница "Иван Рилски" в София.

Има трима нови излекувани, което означава, че вече 170 души са оздравели в България. Средната им възраст е 47 години. Двама са починали през изминалите 24 часа. Това са 77-годишен мъж в "Света София" с придружаващо заболяване диабет и мъж във ВМА със сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания - ръководителят на Щаба не каза на колко години е той. Средната възраст на починалите е 64.5 години.

268 са настанените в болници, от които 34 в интензивни отделения и клиники.

За вчерашния късен брифинг, на който бе съобщено, че в България няма опасност от радиация в България, ген. Мутафчийски призна, че може би не е бил даден в най-удачния час, но поясни, че премиерът е решил той да бъде проведен след разпространяването на фалшива информация и покачването на паниката в последните часове на вчерашния ден.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българинът през погледа на испанците с "Васил"

Иван Бърнев влиза в образа на човек, който се опитва да живее в чужда страна

13:00 - 02.02.2023

Как Челси изхарчи повече за играчи от всички клубове в Германия, Франция и Испания, взети заедно

Над 323 млн. паунда за нови играчи и рекордни трансфери през януари

12:13 - 02.02.2023

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023