Бившият директор на държавната компания "Росвооружение" Алексей Огарьов е открит мъртъв в имение край Москва.

64-годишният Огарьов оглавява дружеството, което отговаря за износа на руско оръжие, в последните две години от мандата на Борис Елцин като президент на Русия. Той е близък на семейството на дъщерята на Елцин, като преди да стане директор на "Росвооружение", е бил част от администрацията на тогавашния държавен глава.

Огарьов е принуден да напусне в края на 2000 г., когато Владимир Путин решава да преструктурира дружеството и да го слее с фирмата на олигарха Сергей Чемезов "Промекспорт".

Новата компания "Рособоронекспорт" става единственият руски държавен посредник по вноса и износа на продукция с военно или двойно предназначение.

Алексей Огарьов отказва да остане като заместник-директор. За сметка на това Чемезов става генерален директор и председател на Съвета на директорите на фирмата до 2007, а от 2007 досега е генерален директор на държавната "Ростех", коят обединява всички високотехнологични производства и разработки с военно предназначение в Русия.

Причините за смъртта на Алексей Огарьов засега остават неизвестни. Според информация на РБК - няма видими признаци за насилие или "данни за криминален характер" на случилото се.

Това обаче не е първият случай на внезапна смърт на бивш висш кадър на руската военна индустрия след началото на войната в Украйна.

През март 2022 г. е намерено тялото на 77-годишният генерал от ГРУ Сергей Караогланов, който е бивш генерален директор на фирмата "Оборонекспорт" - предшественик на "Росвооружение" от началото на 90-те години.

На 15 юни беше съобщено и за смъртта на бившия генерал-майор от Службата за военно разузнаване и КГБ Лев Соцков (90 г.), който е известен като автор на сборници с разсекретени архиви, включително за работата на съветското разузнаване. Според официалната информация Соцков е извършил самоубийство в банята на жилището си, а до тялото му е намерен пистолет, който той е получил като награда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"