Снимка: © getty images

Министерството на здравеопазването на Северна Македония съобщи, че за последното денонощие са открити нови 175 положителни проби за коронавирус. 

Така тенденцията броя на случаите в страната за едно денонощие да надскачат 100 продължава. От 03.06 насам само в един ден те са били под тази кота. 

Повторната ескалация на вируса идва в критичен политически момент за Македония, която трябва да проведе парламентарни избори само след месец, на 5 юли. 

"Докато в страните от региона говорят за излизане от коронакризата, за икономиката, за отваряне на границите - в Македония се случва катастрофа", казва д-р Горан Манойлоски, политик от ВМРО-ДПМНЕ. 

"Надявам се, че най-после и на последните скептици ще им стане ясно, че вирусът не е шега," каза здравният министър на Македония Венко Филипче на пресконференция в началото на втората вълна. 

"Вирусът няма да изчезне, докато всички не приемем, че представлява заплаха за всеки, който не спазва мерките за защита от него," добави той, като определи като причина за новата вълна именно неспазването на ясни предписаните мерки, както и на слабата активност при наказуемостта на пренебрегващите мерките. 

Филипче съобщи, че на няколко места в страната има клъстери и се наблюдава бързо разпространение на Covid-19. По негови думи това е следствие от груповите събирания на граждани, неспазването на мерките от страна на транспортните фирми и неносене на предпазни средства

Една от причините, с които се обяснява завръщането на епидемията в Македония, е слабият контрол на мерките по време на свещения месец Рамазан и особено в края на постите - Рамазан Байрам. Празникът беше отбелязан на 24 май, точно две седмици преди новия пик. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?