Откриха нови 175 случая на Covid-19 в Северна Македония Снимка: © getty images

Министерството на здравеопазването на Северна Македония съобщи, че за последното денонощие са открити нови 175 положителни проби за коронавирус.

Така тенденцията броя на случаите в страната за едно денонощие да надскачат 100 продължава. От 03.06 насам само в един ден те са били под тази кота.

Повторната ескалация на вируса идва в критичен политически момент за Македония, която трябва да проведе парламентарни избори само след месец, на 5 юли.

"Докато в страните от региона говорят за излизане от коронакризата, за икономиката, за отваряне на границите - в Македония се случва катастрофа", казва д-р Горан Манойлоски, политик от ВМРО-ДПМНЕ.

"Надявам се, че най-после и на последните скептици ще им стане ясно, че вирусът не е шега," каза здравният министър на Македония Венко Филипче на пресконференция в началото на втората вълна.

"Вирусът няма да изчезне, докато всички не приемем, че представлява заплаха за всеки, който не спазва мерките за защита от него," добави той, като определи като причина за новата вълна именно неспазването на ясни предписаните мерки, както и на слабата активност при наказуемостта на пренебрегващите мерките.

Филипче съобщи, че на няколко места в страната има клъстери и се наблюдава бързо разпространение на Covid-19. По негови думи това е следствие от груповите събирания на граждани, неспазването на мерките от страна на транспортните фирми и неносене на предпазни средства

Една от причините, с които се обяснява завръщането на епидемията в Македония, е слабият контрол на мерките по време на свещения месец Рамазан и особено в края на постите - Рамазан Байрам. Празникът беше отбелязан на 24 май, точно две седмици преди новия пик.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петър Тодоров е виждал Стефан Димитров да влиза в МВР, но не му било работа да контролира посетителите

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024