Откриха останките от падналия МиГ-29, но не и черната кутия Снимка: © armf.bg

Мястото в Черно море, на което се е разбил изтребителят МиГ-29 от ВВС, е открито. Намерени са части от колесника и от двигателя на самолета, но не и черната кутия, която може да разкрие повече подробности за инцидента.

Това обяви командирът на Военноморските сили Кирил Михайлов на брифинг, в който посочи, че останките от изтребителя са разпръснати на голяма площ на морското дъно.

Самолетът падна край Шабла след полунощ на 9 юни, по време на изпълнение на тренировъчна задача от страна на пилота майор Валентин Терзиев, който загина.

„Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. Надеждите да се открие по-голяма част, която да бъде лесно извадена впоследствие, и да бъде извадена черната кутия от нея, се опровергаха“, заяви командирът на ВМС.

В момента минен ловец "Цибър" обследва района и всички останки се разглеждат внимателно от дистанционно управляеми апарати.

Катастрофата е станала на дълбочина над 70 метра. Мястото, което трябва да се обследва, е площ от над 1 кв. км. Не е ясно дали черната кутия е останала здрава. „Търсенето ѝ е като да намериш игла в купа сено“, каза контраадмирал Михайлов.

Днес бе подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

Операцията по издирването на пилота Валентин Терзиев е започнала веднага след инцидента и е продължила до 10 ч. на 10 юни, когато е станало ясно, че той не може да бъде открит.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024