Снимка: © Прокуратура на РБ

При претърсванията и изземанията на офиса на Васил Божков на ул. „Московска“ 43 в София спецпрокуратурата и полицията откриха огнестрелно оръжие и оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация с две присъди от преди 40 години.
 
Първата присъда е от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност, а втората – от 1982 г. за нанасянето на средна телесна повреда, когато бизнесменът е бил на 26 години. 

Специализираната прокуратура е  поискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи дали е било регистрирано лицето в поделения на МВР, къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации и съхраняват ли се бланките по образец №5 по съответния законов ред. 

Проверката цели да разкрие също в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхраняването им и има ли данни, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на Васил Божков. Ако да – на какво правно основание е извършено това.

Процесът по проучване и изземане на ценности и предмети от колекцията на Божков започна тази сутрин. Бланките са били открити в заключена каса, а все още няма информация дали оръжието е незаконно. 

На 17.02 бе обявено, че Министерството на правосъдието е изпратило към българското посолство в Абу Дaби искането за екстрадиция на собственика на „Нове холдинг“ и „Националната лотария“ от Обединените арабски емирства.

Той бе обвинен за ръководство на престъпна група за укриване на държавни такси, подкупи, принуда, изнудване, търговия с влияние, отчуждаване на културни ценности и още множество престъпления, свързани с хазартния бизнес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро