Откриха жив един от издирваните на горящия ферибот, 7 българи остават в неизвестност

Един от издирваните пътници на опожарения ферибот Euroferry Olympia (който се запали на 18 февруари в Йонийско море) е открит жив. Той е белоруски гражданин и се намира в добро здраве, съобщиха гръцките власти.

Това означава, че в момента се издирват още 11 души, от които 7 са българи. Това са Васил Марков, Димитър Бояджиев, Георги Махлелиев, Димитър Грънчаров, Васил Асенов, Рангел Дърмонски и Христин Тишевишки.

7 българи са в неизвестност след пожара на Euroferry Olympia

Кореспондентът на bTV в гръцкия град Игуменица съобщи, че по неофициална информация има още един спасен. Тези данни обаче не са потвърдени от властите към момента.

Има неофициална информация и че двама от българите, останали в неизвестност, са се качили на хеликоптер. Това обяви председателят на Съюза на превозвачите Димитър Димитров пред bTV, който се позова на разказите на шофьори от мястото на събитието. Според него е възможно хеликоптерът да е италиански. Все още не се знае къде се намират въпросните българи, контакт с тях няма.

По информация на ANT1 белоруският гражданин слязъл сам по стълбата на все още горящия ферибот и стигнал при спасителите. Той е 21-годишен шофьор на камион. Съобщил пред двамата пожарникари, които се качили на ферибота, че чул гласове и на други заклещени вътре хора.

Температурата на горящия Euroferry Olympia е много висока и спасителите влизат вътре през половин час в опит да поддържат спасителната операция.

Министърът на корабоплаването на Гърция Янис Плакиотакис заяви, че откритият белоруски гражданин е съживил надеждите на властите за намиране и на останалите хора в списъка на издирваните.

Euroferry Olympia, който е собственост на италианската фирма Grimaldi Lines, се запали на път към италианското пристанище Бриндизи. 280 от пътниците бяха евакуирани, спасени са и двама нелегални имигранти от Афганистан. На ферибота са пътували 239 пасажери и 51 души екипаж, като 127 от пътуващите са българи.

Някои от оцелелите български граждани пристигнаха у нас след продължило 14 часа пътуване. Част от групата е свалена в Петрич, останалите са превозени до София, Пазарджик и Пловдив. Очаква се днес у нас да се върнат още 30 българи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024