Открити са нередности в още една поръчка на автомобили за МВР Снимка: © Getty Images

Разследването на ОЛАФ за поръчката на полицейски автомобили за МВР от 2017 разпали скандал между „Дондуков“ 1 и 2, но не само в нея са открити индикатори за нарушения.

Веднага след покупката на 290 коли с повишена проходимост е одобрена още една обществена поръчка – за общо 121 автомобила с повишена проходимост, финансирана от спешната финансова помощ на ЕК през 2016 г. В нея също се виждат занижени критерии и сериозни разминавания с договореното между България и Комисията. Това съобщиха от Антикорупционния фонд (АКФ), след като са прегледали цялостната документация по поръчките от 2 март и 27 март 2017 г.

Общо по спешната финансова помощ от ЕК от 2016 – 2017 г. са закупени 420 автомобила с повишена проходимост на обща стойност над 23 млн. лева.

Китайските джипки на българския Homeland

Прегледът на документите показва, че по втората поръчка, по която ОЛАФ не обяви нередности, е възложена доставка на участник с нулев опит и без посочване на модел или марка автомобил. Позовават се само техническите параметри и съответствието им с обявените специфики.

Първата позиция от втората обществена поръчка – от 27 март 2017 г. – е за 51 автомобила. Тя се печели от участник без никаква история в бранша – фирма, специализирана в доставки на банков софтуер, пишат от АКФ.

Още един индикатор за потенциално нарушение е, че цената на доставените автомобили е значително по-висока от сходна по параметри поръчка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), проведена същата година.

Договорът за доставка на тези 51 автомобила е подписан на 14.02.2018 г. от Георги Балабанов, директор на Дирекция „Обществени поръчки“ на МВР. Той е упълномощен с нарочна заповед по процедурата от министър Валентин Радев (ГЕРБ) и със съгласувателните подписи на още четирима представители на МВР, включително на главен комисар Христо Терзийски.

Прегледът на документацията показва и сериозно разминаване между обявената стойност на първата поръчка от март 2017 г. – малко над 28 млн. лева без ДДС – и постигнатата цена по крайния договор, публикуван в сайта на МВР (от малко под 12 млн. лв. без ДДС).

“Драстичното разминаване от близо 60% от прогнозната цена е индикатор, че някъде по веригата от Брюксел до подаването на офертите в МВР се е получило сериозно разминаване между спецификациите за автомобилите и предвидения за тях бюджет”, коментират от юридическия екип на АКФ. Тоест, волята на финансиращата страна (ЕК) за това какъв тип автомобили следва да се закупят е ясна, съответно и необходимият за целта бюджет за точно такъв клас автомобил е бил осигурен.

Тези минус 16 млн. лв. няма как да са останали незабеляз,ани от МВР, което подлага под съмнение изказванията на ведомството за незнание по въпроса за закупените по-нисък клас автомобили. „Значителното разминаване между прогнозна и постигната цена в една обществена поръчка е класически индикатор за нередност, който има нужда от детайлен одит, а такъв не е направен“, съобщават от АКФ.

Споразумението между МВР и Комисията по така наречената „Спешна помощ“ – за защита на външните граници на ЕС – е подписано само на английски език. Договорена е доставка на общо 420 “all-terrain vehicles” (англ. „автомобил за всякакъв терен“), от които 350 за нуждите на полицейските управления в граничните райони и 70 за гранична полиция. Единствено за тези 70 има записани минимални технически изисквания, характерни за високопроходими автомобили – минимум 2000 кубически сантиметра мощност на двигателя, задвижване 4х4 и блокаж на диференциал.

Използваният в споразумението термин “all-terrain vehicle” не отговаря на директивите и регламентите на ЕК по категоризация на автомобилите, където верният термин на английски език e “off-road vehicle” - преведено в българската версия на актовете на ЕК като “автомобил с повишена проходимост”. Въпреки неточния термин – паркът на МВР е обновен точно от автомобили с повишена проходимост.

От АФК установяват, че в споразумението с ЕК липсват специфични параметри и изрични условия за това какви автомобили следва да се закупят (с изключение на 70-те за Гранична полиция), както и няма препратки към референтни нормативни актове. Липсва и изрично условие за най-късна дата на производство, което да изключи доставка на „залежали автомобили“ – точно това бе определено като проблем от ОЛАФ.

От документите става ясно, че две от общо четирите позиции на двете обществени поръчки не отговарят на посочените спецификации и изисквания, съгласно Директивата 007/46/ЕО, определяща спецификата на термина „автомобил с повишена проходимост“.

След разследването от Антикорупционния фонд задават на МВР въпроса кой и как е изготвил и утвърдил спецификациите за двете поръчки и позициите в тях. Питат още дали е имало доклади до Валентин Радев или до ресорните зам.-министри, в които те са били информирани за промяната на техническите спецификации.

„Ако министър Радев или някой от ресорните заместник-министри е бил информиран за такива нередности, то защо МВР подписва окончателните договори за доставка на 290 + 51 автомобила, които не отговарят на споразумението с ЕК?“, питат от АКФ и призовават да се изясни дали екипът на ОЛАФ и ЕК са били информирани за промяната в техническите спецификации. „Проведен ли е тест за доставените автомобили, за да се сертифицира тяхната годност или негодност за критерий “висока проходимост?“.

От Антикорупционния фонд са изпратили позицията си до директора на ОЛАФ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Новите влакове за БДЖ са под въпрос заради отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024