Отложиха европейското първенство по футбол за 2021 г. Снимка: © Getty Images

Европейското първенство по футбол бе отложено от тази за следващата година заради пандемията от новия коронавирус. Това обявиха официално от УЕФА след среща с представители на 55-те страни членки на футболната централа. На нея управляващите европейския футбол са обсъдили мерките в борбата срещу COVID-19 и са взели решение първенството на Стария континент да се проведе от 12 юни до 12 юли 2021 г.

Лигата на нациите на УЕФА и европейското първенство под 21 години също са планирани за следващото лято.

"Здравето на всички, включени в играта, е приоритет", съобщиха от УЕФА в официално изявление. От европейската футболна централа дават възможност на всички първенства на континента, които бяха прекъснати заради коронавируса, да бъдат завършени - нещо, което беше почти невъзможно, ако Евро 2020 се бе провело по план.

УЕФА Евро 2020 трябваше по план да се проведе от 12 юни тази година и да бъде отбелязана 60-годишнината от първото проведено европейско първенство. За първи път в историята то беше планирано без държава домакин, а щеше да се играе в 12 различни страни. Тази конфигурация остава в действие за 2021 г.

България също има шанс да се класира на финалите. Националният отбор трябва да играе бараж срещу Унгария на националния стадион "Васил Левски". Двубоят е планиран за 28 март, но от УЕФА обявиха, че тимът ни и унгарският състав ще играят през юни. Все още предстои да се обяви точната дата.

Ако България спечели този мач, ще се изправи срещу победителя от двойката Исландия - Румъния с шанс за класиране на европейското първенство.

Срещата днес се проведе чрез конферентен видеоразговор заради наложените мерки срещу COVID-19. В нея участваха президентите и генералните секретари на 55-те страни членки, както и представители на Европейската клубна асоциация, европейските лиги и FIFPro Europe.

"Здравето на нашите фенове, персонал и играчи е приоритет номер едно и в този дух УЕФА представи серия от мерки, така че първенствата да приключат спокойно този сезон", каза президентът на европейската футболна централа Александър Чеферин.

"Горд съм с колегите си в европейския футбол. Имаше страхотен дух на съдействие, всеки разбра, че трябва да жертва нещо, за да постигнем възможно най-добрия резултат", добави той.

Решението на европейската футболна централа идва на фона на преустановяването на почти всички футболни първенства на Стария континент. Клубните турнири Шампионска лига и Лига Европа бяха спрени заради пандемията от COVID-19, а същото важи за топ пет първенствата - Висша лига на Англия, испанската Примера дивисион, немската Бундеслига, италианската "Серия "А" и френската "Лига 1". Футболът у нас също беше преустановен.

Шампионската лига и Лига Европа са отложени за неопределено време, обявиха от УЕФА.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024