Гаранцията от 50 000 лева на Волен Сидеров по обвинението, че е подбуждал към нарушаване на карантинните мерки, беше отменена от Софийския районен съд.

Съдия Николай Урумов взе решение, че постановлението за наложената мярка за неотклонение е незаконосъобразна. Решението е окончателно.

Проверката срещу председателя на „Атака“ беше образувана заради коментарите му в интервю за партийната ТВ Алфа, в което критикува призивите за носене на маски в църквите по време на Великденските служби и казва: "Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски". 

Според прокуратурата така Сидеров е призовал за нарушаване на мерките за ограничаване на Covid-19 пандемията. Основното обвинение е за подбуждане към извършване на престъпление, което в условията на пандемия или извънредно положение води до максимум 5 години затвор. Съдия Николай Урумов обаче отбеляза, че преди и по време на тазгодишните Великденски празници посещенията на църковните храмове не са били забранени със законов или подзаконов акт.

В решението на Софийския районен съд се уточнява, че Сидеров не отправя призив за неподчинение, а изразява лична позиция. Съдът отбелязва, че правото на свободно изразяване не може да бъде ограничавано дори в условията на извънредно положение.

Съдия Урумов твърди, че не са налице данни за извършено престъпление от лидера на „Атака“ и затова няма как да му бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение.

Второто обвинение срещу Волен Сидеров бе за това, че "противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР". Сидеров все пак се е явил в столичната полиция на 14 април, за да получи обвинението си. 

Според съобщението на прокуратурата - на 13 април Сидеров отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“.

Според съда не може да бъде намерено престъпление и в тези негови действия, определени от прокурора като "пречене".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът