Отмениха гаранцията на Волен Сидеров от 50 хил. лв

Гаранцията от 50 000 лева на Волен Сидеров по обвинението, че е подбуждал към нарушаване на карантинните мерки, беше отменена от Софийския районен съд.

Съдия Николай Урумов взе решение, че постановлението за наложената мярка за неотклонение е незаконосъобразна. Решението е окончателно.

Проверката срещу председателя на „Атака“ беше образувана заради коментарите му в интервю за партийната ТВ Алфа, в което критикува призивите за носене на маски в църквите по време на Великденските служби и казва: "Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски".

Според прокуратурата така Сидеров е призовал за нарушаване на мерките за ограничаване на Covid-19 пандемията. Основното обвинение е за подбуждане към извършване на престъпление, което в условията на пандемия или извънредно положение води до максимум 5 години затвор. Съдия Николай Урумов обаче отбеляза, че преди и по време на тазгодишните Великденски празници посещенията на църковните храмове не са били забранени със законов или подзаконов акт.

В решението на Софийския районен съд се уточнява, че Сидеров не отправя призив за неподчинение, а изразява лична позиция. Съдът отбелязва, че правото на свободно изразяване не може да бъде ограничавано дори в условията на извънредно положение.

Съдия Урумов твърди, че не са налице данни за извършено престъпление от лидера на „Атака“ и затова няма как да му бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение.

Второто обвинение срещу Волен Сидеров бе за това, че "противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР". Сидеров все пак се е явил в столичната полиция на 14 април, за да получи обвинението си.

Според съобщението на прокуратурата - на 13 април Сидеров отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“.

Според съда не може да бъде намерено престъпление и в тези негови действия, определени от прокурора като "пречене".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022